Legendarni “Slowhand” jedini je glazbenik u povijesti koji je triput uveden u “Kuću slavnih”!

Karijera Erica Claptona, legendarnog kantautora i gitarističkog boga, traje gotovo šest desetljeća. Donosimo zanimljivosti o najvećem od najvećih!

1. Jedini je glazbenik u povijesti koji je triput uveden u Kuću slavnih: to priznanje dobio je kao solo izvođač te kao član rock grupa “Yarbirds” i “Cream”.

2. Majka Patricia na svijet ga je donijela davne 1945. godine, nedugo nakon što je pogasila šesnaest svjećica na rođendanskoj torti. Otac Edward, pilot iz Montreala, prije njegovog rođenja otišao je u rat. Dječak je odrastao je s bakom i njenim drugim suprugom, smatrajući ih roditeljima, dok je u Patriciji gledao stariju sestru!

3. Prvu gitaru dobio je za trinaesti rođendan. Sviranje mu isprva nije išlo od ruke, pa je skupi instrument, izgubivši živce, otresao o zid.

4. Uspješnicu “Layla”, jednu od najljepših ljubavnih pjesama svih vremena, posvetio je ženi za kojom je godinama patio. Manekenka Patty Boyd bila je, naime, supruga njegovog prijatelja Georgea Harrisona. Nakon što se razvela, obznanio joj je svoje osjećaje, a Harrison se nije bunio kad je ova postala gospođa Clapton.


5. Dok je još bio u braku s Patty, menadžerica Yvonne Kelly rodila mu je kćer Ruth. Javnost je za njeno postojanje doznala tek kad je djevojčica navršila šest godina. Tek nakon što mu je talijanska manekenka Lory Del Santo rodila sina Conora, Patty je konačno podnijela zahtjev za razvod braka. Uslijedila je tragedija: četverogodišnji Conor pao je kroz prozor na pedeset trećem katu. Pokojnom sinu Clapton je posvetio dirljivu pjesmu “Tears in Heaven”. Zadnje dvadeset dvije godine u sretnom je braku s tajnicom Melijom Mc Enry. Trideset jednu godinu mlađa supruga podarila mu je tri kćeri, Julie Rose, Ellu May i Sophie Belle.

6. Nadimak “Slowhand” je ironičan, budući da je Clapton poznat po brzoj svirci. Dobio ga je zbog navade da mijenja žice gitare na stageu: dok je to radio, publika bi spontano počela sporo pljeskati.

7. Znanstvenici s Harvarda su asteroidu 4305, koji se nalazi između Marsa i Jupitera, dali Claptonovo ime!

Piše: Lucija Kapural

Komentari