Legenda o “Ukletom Holandezu”

Legende uglavnom imaju svoje određeno uporište u stvarnosti i pravo je pitanje u kolikoj je mjeri je pojedinim pričama sačuvana originalna verzija nekog događaja. Najčešće se priče tijekom vremena obogaćuju sa sve više novih slojeva kazivanja koje ih u velikoj mjeri udaljavaju od originala. Izuzetak vjerojatno nije ni priča o “Ukletom Holandezu” (engl. Flying Dutchman) koja govori o brodu koji je osuđen na vječnu plovidbu morima. Postanak ove legende se smješta u 17. st., i u središtu ove priče je brod nizozemske istočnoindijske kompanije, koji je, ako je vjerovati kazivanju, plovio na ruti od Europe do Indije. Na krajnjem jugu Afrike prilikom prolaza izuzetno teške pomorske dionice oko Rta dobre nade brod je, prema kazivanju, upao u oluju. Kapetan broda, moguće Hendrik Van der Decken, se umjesto da odgodi prolaz ovim putem, tvrdoglavo odlučio nastaviti putovanje, pri čemu se i zakleo da će, ako bude potrebno, obići rt makar plovio do Sudnjeg dana.

Narodna predaja

U narodnoj predaji brodovi postaju ukleti najčešće kao posljedica pogrešnih odluka ključnih ljudi koji se u datim trenucima nisu pokoravali silama prirode već su zbog svojeg častohleplja dovodili brod i svoju posadu u nepotrebnu opasnost.
Rašireno je vjerovanje da svi oni koji vide ovakav ukleti brod mogu očekivati nesreću. U gomili takvih priča može se iščitati upozorenje prema kojem posada ukletog broda silno želi poslati pisma svojim najbližima pa želi stupiti u kontakt s brodom i posadom koje susretnu, što rezultira smrću posade i razaranjem tog broda.

Primjeri viđenja

Do danas je zabilježeno više ovakvih viđenja “Ukletog Holandeza”. Među njima se ističe viđenje broda britanske kraljevske mornarice iz 1881. godine, a koji se susreo s ukletim brodom u australskim vodama u ranim jutarnjim satima pri čemu je, navodno, život izgubio  jedan pomorac, i to onaj koji je prvi opazio ukleti brod. Zadnje zabilježeno viđenje se datira u vrijeme Drugog svjetskog rata kada ga je, kako se navodi, opazila njemačka podmornica prilikom plovidbe Suezom.


Fatamorgana

Ovakvi susreti se nastoje objasniti i na logičan način. Jedno od objašnjenja kaže da je ovdje moguće u pitanju optički fenomen odnosno fatamorgana u kojoj vlaga i nepovoljni atmosferski uvjeti u kombinaciji sa svijetlom stvaraju optičku varku, a koju karakterizira  viđenja objekata koji uistinu ne postoje

Ukoliko se nađete na pomorskim prostranstvima puno je vjerojatnije da ćete susresti pirate negoli “Ukletog Holandeza”, ali nikada se ne zna.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari