Legenda o Kamenitim vratima

Kamenita vrata dio su nekadašnjeg obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca i ona su do danas jedina sačuvana gradska vrata dok su sva ostala srušena u 19. st. Kamenita vrata datiraju se u 13. st. dok su svoj današnji oblik dobila u drugoj polovici 18. st. Zahvaljujući svojoj očuvanosti, ali i burnoj prošlosti ona su danas jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba.

Brojni požari

Velik broj drvenih gradnji i slamnatih krovova imao je za posljedicu u prošlosti učestale požare. Kamenita vrata su stradala u nekoliko požara, od kojih je najpoznatiji onaj iz 1731., koji je zahvatio grad u noći s 30. na 31. svibanj pri čemu se požar proširio i s Gradeca na Kaptol.

Slika Majke Božje “preživjela” požar

U zgarištu na području Kamenitih vrata pronađena je gotovo potpuno očuvana slika Majke Božje. Istina pri požaru izgorio je njezin drveni okvir, a nagorio je dijelom gornji i donji dio platna slike. Grad je u nekoliko navrata sliku dao na pregled stručnjacima kako bi je proučili i detektirali što se zapravo dogodilo. Oni su u više navrata potvrdili da je slika bila zahvaćena plamenom te da nije izgorjela iako je bila od materijala koji je osjetljiv na djelovanje vatre. Slika Majke Božje djelo je nepoznatog autora, a poznata hrvatska povjesničarka Lelja Dobronić je zaključila da je ona djelo domaćeg slikara koji ju je naslikao tehnikom ulja na platnu negdje krajem 17. ili početkom 18. st. Vijest o slici koja je “preživjela” požar se brzo proširila i još brže se njezina “neoštećenost”  pripisala čudu.


Proglašavanje Majke Božje od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba

Zagrebački kroničar Baltazar Krčelić zabilježio je da je udovica Modlar koja je i pronašla sliku na zgarištu, podigla njoj u čast barokni oltar u sklopu Kamenitih vrata, a na koji je slika postavljena. Oltar sa slikom je zaštićen željeznom ogradom sredinom 18. st. Tijekom 19. st. višekratno je planirano rušenje Kamenitih vrata, no sva su ona izbjegnuta, a zadnje rušenje je spriječila Družba Braće Hrvatskog Zmaja. Godine 1931. povodom 200 godišnjice njezina čudesnog očuvanja u požaru slika je svečano okrunjene zlatnom krunom. Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. godine, Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba, na isti dana kada se slavi Dan grada Zagreba.
Kamenita vrata sa slikom Majke Božje privlače brojne vjernike, kao i turiste koji se obraćaju Gospi za pomoć paleći svijeće ili joj se pak zahvaljuju za uslišane molitve postavljajući joj u znak zahvalnosti mramorne  ploče s ugraviranim porukama zahvale.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari