Lazarov sindrom ili nemar: “Mrtva” žena se probudila u pogrebnom zavodu

Izvor: Shared

O smrti ne volimo razmišljati, no smrt je nerazdvojan dio života i jedino što je doista izvjesno u našim životima da ćemo jednog dana umrijeti, koliko god to strašno zvučalo. U današnjem tekstu pisat ćemo o slučaju koji se relativno nedavno dogodio u Sjedinjenim Državama, a u kojem se žena nakon što je proglašena mrtvom probudila nešto kasnije u pogrebnom zavodu.

Kobno jutro

Dan 23. kolovoz 2020. počeo je uobičajeno u obitelji Beauchamp, što znači ni lošije ni bolje nego inače. Dvadesetogodišnja Timesha Beauchamp je od djetinjstva bolovala od cerebralne paralize i svaki novi dan je za nju i njenu obitelj bio izazov. Kako bi lakše funkcionirala tri puta dnevno bi morala dobivati kisik. No toga  dana stvari su odjednom krenule po zlu.

Kada pogrebni zavod zove 911

Svakodnevna doza kisika nije pomagala. Obitelj je nazvala 911, a vozilo hitne pomoći brzo je stiglo na kućnu adresu, no s ekipom koja je došla nije bilo liječnika. Nakon višekratnog oživljavanja djevojka je proglašena mrtvom od, kako je navedeno, srčanog zastoja. Djevojčino je tijelo ostavljeno u obiteljskoj kući, a roditelji su nazvali pogrebni zavod kako bi se pobrinuli za tijelo nesretne Afroamerikanke. Njezino je tijelo smješteno u vreću i odvezeno u zavod James H. Cole Funeral Home u Schaeleru u Detroitu. Međutim, kada je tijelo stiglo u zavod, tamošnji radnici su neposretno prije pripremanja tijela za balzamiranje uočili da je djevojka živa. Ne samo da je disala već je otvarala i zatvarala oči. Odmah su nazvali 911 i po nju je došlo vozilo hitne pomoći, no tek nakon sat vremena od primitka poziva, a koje ju je potom u kritičnom stanju odvezlo u bolnicu.


Jesu li napravljene pogreške u proceduri?

U nas je obavezno da tijelo prije odlaska u hladnjaču ostane na odjelu najmanje dva sata, no ovdje je to očito bilo znatno brže te je tijelo brzo otpremljeno u pogrebni zavod. U medijima se postavilo pitanje zašto nije zatražena obdukcija, no s obzirom na njezine zdravstveno stanje mislimo da obdukcija nije bila potrebna, i pogreška u koracima, koja je  vidljiva što se nije dovoljno dugo čekalo prije odvoženja tijela jer bi se u protivnom uočilo da je žena živa. Neka tijela traže, a neka ne obdukciju, što ovisi o starosti osobe i okolnostima smrti. Nakon toga počela su se postavljati pitanja, zašto je mlada žena proglašena mrtvom iako je bila itekako živa. Pretpostavlja se da je djevojka tretirana od početka kao izgubljen slučaj zbog svojim zdravstvenih problema, ali se u javnosti pokrenula i rasprava je li tome kumovala i boja njezine kože. Problematičan je i kasni dolazak vozila hitne pomoći po djevojku u pogrebni zavod. Kako je djevojka nepuna dva mjeseca kasnije umrla čitava je stvar završila na sudu.

Tužba od 50 milijuna dolara

Stvar je u svoje ruke preuzeo odvjetnik Geoffrey Fieger koji slovi za pravnika koji uzima slučajeve koji teže barem milju. On je tužio bolničko osoblje za nemar, a zbog kojeg je, kako je naveo, mlada žena dobila masivna oštećenja mozga, kada je krivo proglašena mrtvom. Ovdje je važno utvrditi koji su postupci primjenjeni kod provjere njezinih vitalnih funkcija jer obitelj navodi da nije korišten ni stetoskop, što je teško za povjerovati, no postoji mogućnost da se ovdje radilo i o Lazarovom sindromu, odnosno stanju u kojem je osoba prividno mrtva, i onda se odjednom vrati iz obamrlosti u život. Naziv ovog sindroma aludira na biblijsku priču, prema kojoj je Isus vratio Lazara iz mrtvih. Obitelj sada tražio odštetu od 50 milijuna američkih dolara.

Neovisno hoće li je dobiti, djevojka se ovaj puta zasigurno neće vratiti iz mrtvih.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari