Kult vode, kult plodnosti

Na lokalitetu Huaca El Toro, smještenom na izvoru rijeke Zañe (otprilike osam stotina kilometara od prijestolnice Perua Lime), arheolozi su otkrili monumentalan megalitski hram. Njegovi zidovi dugački su gotovo pedeset metara a ulaz, do kojeg vodi stepenište dugačko dvadeset metara, okrenut je ka planini. Tri tisuće godina star, ovaj spomenik pretkolumbovske civilizacije po svoj se prilici koristio za održavanje – rituala plodnosti!

Do tog zaključka je došao dr. Walter Alva, voditelj istraživanja, čiji tim je unutar hrama pronašao plato s oltarom okruženim impresivnim kamenim stubovima. “Znamo da su drevni stanovnici ovog područja njegovali kult vode, a pretpostavljamo da su se na oltaru vršili obredi pomoću vode iz rijeke Zañe”, objašnjava Alva, dodajući kako tu pretpostavku osnažuje pronalazak takozvanih pocitos, malenih, zdepastih bunara korištenih za predviđanje kišnih sezona, u okolici hrama. “Voda, do koje u ono vrijeme nije bilo lako doći, smatrala se božanskom te se koristila u brojnim obredima, napose onima vezanim za plodnost”.

Unutar grobnica, smješenih ispod hrama, znanstvenici su pronašli pomsrtne ostatke dvadesetero ljudi, pokopane sa žrtvenim darovima za božanstva, kao i vrijedne artefakte poput keramičkih posuda i noževa s umjetnički oblikovanim drškama.

Ovo nije prvo veliko otkriće Waltera Alve. Prije desetak godina, njegov tim je u ovom području pronašao četiri tisuća godina stare freske koje prikazuju lov na jelene. Riječ je o najstarijim freskama ikad pronađenim u Peruu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari