Krvavi spektakli: U antičkom Rimu, javna pogubljenja bila su dio kazališnih predstava!

Koji je legendarni glumac bio Lucasov pvi izbor za glas Dartha Vadera u “Zvjezdanim ratovima”? Koja su slova izvorno krasila Hollywood Hills? Pripadnici kojega drevnog naroda su zubne proteze izrađivali od zlata? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Izgradnja Brasílije započela je 1957. godine, kako bi se u taj nenaseljeni kraj privukli stanovnici s gusto naseljene istočne obale. Urbanistički plan izradio je Lúcio Costa, dok je većinu zgrada projektirao je Oscar Niemeyer. Grad je s triju strana okružen umjetnim jezerom, dugim četrdeset kilometara, gradske četvrti opasane su šumarcima i livadama, a promet je reguliran prolazima ispod cesta. Prijestolnicom Brazila grad je proglašen 1960. godine.

2. Na audicji za film “Zvjezdani ratovi IV: Nova nada” (1977.), prvi uradak iz kultnog SF serijala, pojavile su se zvijezde poput Johna Travolte, Nicka Noltea, Tommyja Leeja Jonesa, Kurta Russella, Christophera Walkena, Ala Pacina i Jodie Foster. Robert Englund, glumac kojem će slavu donijeti uloga ubojitog Freddyja Kruegera u hororu “Strava u Ulici brijestova”, neuspješno se natjecao za ulogu Hana Soloa, a redatelj George Lucas za glas Dartha Vadera prvotno je razmatrao – Orsona Wellesa!

3. “Kockara”, remek-djelo ruske književnosti, Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821. – 1881.) napisao je kako bi podmirio – kockarske dugove!

4. U grobovima Etruščana, koji datiraju iz desetog stoljeća prije Krista, pronađeni su najljepši antički primjerci zubnih proteza. Pripadnici ovoga drevnog naroda protetičke nadoknade su izrađivali od zlatnih traka, koje su ujedno služile kao ukras.


5. Kazališne predstave u anrtičkom Rimu katakd su se pretvarale u krvave spektakle – znale su biti prekidane kako bi se, pred očima uzbuđenih gledatelja, pogubili zatvorenici.

6. Simbol Hollywooda, središta američke filmske industrije, jesu golema slova u gorju ponad Los Angelesa. Zanimljivo, sve do 1949. godine natpis je glasio “Hollywoodland”, a tada su posljednja četiri slova uklonjena. Uz kultni znak veže se i jedna tragedija: u jesen 1932. godine, nesretna glumica Peg Entwistle se, pomoću ljestava koje su ostavili radnici, popela na slovo “H” te skočila u smrt. Imala je samo dvadeset četiri godine.

7. Samuel Herman Reshevsky (1911. – 1992.), američki šahist poljskog podrijetla, počeo je igrati s nepune četiri godine, da bi kao osmogodišnjak s lakoćom pobjeđivao svjetske velemajstore te igrao simultanke. Sedmerostruki šahovski prvak Sjedinjenih Američkih Država po struci je bio – računovođa!

Piše: Lucija Kapural

Komentari