“Krvlju umrljan” mauzolej tragično preminule djevojčice

Nina Craigmiles. Fotografija: Screenshot YouTube (The Blood-Stained masoleum of 7 year old Nina Craigmiles).

Život piše brojne tragedije, a najstrašnije su one kojima su zahvaćena djeca. Jedna od takvih priča odvodi nas u drugu polovicu 19. stoljeća u američki grad Cleveland u američkoj saveznoj državi Tennessee.

Tko je držao uzde?

Nina Craigmiles rođena je 1864. godine u jednoj od najbogatijih obitelji na području Clevelanda, pa i  šire.  Bogatstvo njezine obitelji se temeljilo dobrim dijelom na poslovanju prijevozničke tvrtke Ninina oca. Nakon što se Ninin otac  silno obogatio  oženio se kćerkom liječnika Gideona Thompsona, Adelijom 1860. Četiri godine kasnije rodila im se kći Nina. Djevojčica je bila u središtu pozornosti cijele obitelji. Obitelj joj je ugađala osobito djed s kojim se voljela voziti u  laganoj jednoprežnoj dvokolici. Na dan Svetog Luke 18. listopada 1871. djed i unuka su krenuli u uobičajenu vožnju gradom. Bila je to ujedno i zadnja Ninina vožnja. Na njihovu je dvokolicu naletio vlak na željezničkom prijelazu. U nesreći djed je preživio jer je izbačen iz dvokolice dok je malena Nina tragično preminula. Postoje dvije varijante ovog događaj prema jednoj je djed držao uzde, a prema drugoj ih je prepustio Nini.

Gradnja mauzoleja koštala  gotovo koliko i crkva

Godinu dana nakon njezine smrti otac je postavio kamen temeljac za gradnju crkve  koju je posvetio Svetom Luki. Ona je prema dostupnim podacima sagrađena na mjestu kuće Ninina djeda Gideona. Ova je neogotička crkva dovršena tri godine nakon Ninine smrti, a njezina je gradnja koštala tada golemih 22 000 dolara. Odmah po njezinom završetku započela je gradnja mauzoleja. On je sagrađen odmah iza crkve, a kako je građen od talijanskog mramora njegova je izgradnja koštala gotovo koliko i ona crkve, a iznosila je vrtoglavih 20 000 dolara.


Ninin mauzolej. Fotografija: Screenshot YouTube (The Blood-Stained masoleum of 7 year old Nina Craigmiles).

U mauzoleju pokopan i ostatak obitelji

Crkva je smještena u središtu grada Clevelanda  i danas je uvrštena u Nacionalni registar povijesnih mjesta, kao jedna od najstarijih građevina u gradu. U mauzolej su kasnije preneseni ostaci malene Nine, kao i tijela i  drugih članova obitelji. Tu je tako položeno i tijelo njezina brata koji je živio samo nekoliko sati po rođenju, kao i oca John Craigmilesa koji je umro 1899. od sepse. Johnova supruga i Ninina majka kasnije se ponovno udala za  Charlesa Crossa. Ona je poginula u prometnoj nesreći u svojoj 86-oj godini 1928. i unatoč novom braku i njezino tijelo danas počiva u ovom mauzoleju.

Crvene mrlje na ulazu u mauzolej

Priča o Nini dobrim dijelom privlači pozornost javnosti zbog “misterioznih” mrlja koje su se počele pojavljivati na samom ulazu u mauzolej. Tijekom vremena mrlje su se povećale pa se isprela legenda da je riječ o krvi koja je neraskidivo povezana s tragičnom sudbinom obitelji.

Crvene mrlje na mramoru mauzoleja. Fotografija: Screenshot YouTube (The Blood-Stained masoleum of 7 year old Nina Craigmiles).

Objašnjenje “krvavih mrlja”

Crvene mrlje su navodno u više navrata čišćene ali bezuspješno. Relativno nedavno pojavile su se i priče o duhu djevojčice koji se kreće uokolo mauzoleja i crkve u odjeći iz druge polovice 19. stoljeća.  Iako se u većini tekstova o Nini i njezinoj grobnici navodi da su crvene mrlje misterij, mi ćemo zaključiti da nisu.

Mramor osobito onaj carrara mramor u sebi može sadržavati različite nečistoće poput željeza i ako je  takav mramor izložen utjecaju vlage može doći do pojave upravo ovakvih mrlja koje imaju više boju korozije nego krvi. Dakle u priči nema nikakve misterije, i iza nje stoji “jedino” tragedija.

Ova je svojevrsna gradska legenda o “krvavom” mauzoleju odličan mamac za turiste pa se ona i dalje “održava na životu” puneći gradsku blagajnu sredstvima putnika namjernika koji često dolaze ovamo kako bi vidjeli Ninin tajanstveni mauzolej.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari