Ukleta Vila Rebar: Tajni tuneli i skriveno blago ustaškog poglavnika

Vila Rebar nalazi se na listi najstrašnijih mjesta u Hrvatskoj, no ono što je zapravo čini strašnom je činjenica da je to svojevremeno bila rezidencija ustaškog poglavnika Ante Pavelića za Drugog svjetskog rata. Vila Rebar je sagrađena na mjestu nekadašnje lovačke kuće 30-ih godina 20. st., a projektirao ju je Ivan Zemljak, jedan od najvažnijih hrvatskih modernih arhitekata.

Preinake za Pavelića

Vila je već za Pavelića doživjela izmijene. Moguće da ga je na preinake i dogradnje potaknuo posjet Hitlerovoj planinskoj kući tzv. Orlovom gnijezdu, a koja se smjestila na jugu Bavarske, i koju je, čini se, posjetio 1941. godine. Kako bi osigurao “svoje” zdanje Pavelić je oko vile dao izgraditi bunkere, a ispod zemlje iskopati brojne tunele nadajući se da će si tako olakšati obranu i bijeg u slučaju potrebe.

Legenda o skrivenom blagu

Uz vilu se veže legenda o skrivenom blagu kojega je navodno Pavelić skrio u jednom od ovih tunela. Legenda kaže da je riječ o zlatu koje je oduzeto Židovima prilikom dolaska u koncentracijske logore. Ovakve priče navode pojedince da krenu u “lov na blago”. Na mjestu gdje je zazidan dio tunela danas se mogu vidjeti tragovi bušenja odnosno provaljivanja. Jedna nepotvrđena priča kaže da je svojevremeno neki neuspješni anonimni tragač umro samo dva dana nakon što je pokušao doći do ovog blaga. Koliko u tome ima istine prosudite sami.


Požar u kojem je izgorjela

Vila je bila velika i prekrivena zelenim crijepom. Nakon Drugog svjetskog rata je ponovno dograđivana što je posljedica njezinih relativno čestih promjena namjene. Prvo je s obzirom na svoju privlačnu lokaciju služila kao dječje odmaralište i planinarski dom da bi kasnije postala ugostiteljski objekt. Stradala je u požaru 1979., a novinar Branimir Špoljarić, autor knjige “Stari Zagreb od vugla do vugla” tvrdio je da je požar podmetnuo bivši konobar koji je zapalio još dva zagrebačka restorana. U požaru je u potpunosti stradao drveni dio kuće dok se sačuvalo samo kameno prizemlje.

Naprasan prekid blistave nogometaške karijere

Vila je poznata i po tome što je poznati nogometaš Dinama, Stjepan Lamza 1967. godine u njoj prerano završio svoju blistavu sportsku karijeru, koja je u tom trenutku bila na svom vrhuncu. Pokoja čašica ruma i zaključena vrata dovela su do Lamzina pokušaja da sobu napusti preko balkona, što je rezultiralo kobnim padom, u kojem mu je povrijeđen centar za ravnotežu zbog čega je njegova karijera naprasno prekinuta.

Daljnje propadanje

U devedesetim godinama prošlog stoljeća ovdje su se održavali razni partiji. Objekt je danas pod upravom Parka prirode Medvednica, ali njegova obnova u ovom trenutku nije u planu. Zdanje zasada i dalje propada, a okolno zelenilo preuzima sve više prostora i prijeti zaboravu nekad popularne vile.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari