Kratka povijest cirkusa

Ako postoji mjesto na kojem možete zaboraviti brige i vratiti se u djetinjstvo, onda je to cirkus! Premda je teško izdvojiti najbolju trupu današnjice, odabrali smo one koje godinama privlače rijeke zadovoljnih posjetitelja! Australski “Circus Oz”, osnovan 1977. godine, poznat je po duhovitom, smionom stilu zasnovanom na elementima rock ‘n’ rolla, pučkog teatra i satire. Ovdje možete uživati u akrobacijama koje kao da prkose fizičkim zakonima i fascinantnim mađioničarskim trikovima, ali ne i nastupima životinja: vlasnici tu praksu smatraju okrutnom!

Ruske cirkuske predstave razlikuju se od onih na Zapadu: naglasak stavljaju na ples, bajke i narodne priče. “Moskovski državni cirkus” utjelovljenje je ove tradicije, a čine ga dva objekta u prijestolnici – “Cirkus Nikulin”, koji zadivljene posjetitelje prima od davne 1880. godine, i znatno mlađi “Bolšoj cirkus”, poznat po akrobatskim točkama toliko zahtjevnim i opasnim da posjetitelji nerijetko vrište i padaju u nesvijest – kao i trupa koja putuje po svijetu, nudeći dašak egzotike.

U Americi, uz cirkus je često putovala prateća atrakcija poznata kao sideshow: program koji je nudio sadržaje upitnog ukusa, poput gutanja mačeva, stakla ili vatre te “izložbi nakaza”. Potonja “atrakcija” u osamnaestom je stoljeću uvezena iz Engleske, gdje je služila uveseljavanju puka dvjesto godina ranije. Sijamski blizanci, bradate žene, ljudi sa šarolikim tjelesnim deformitetima, albino bebe, patuljci i divovi – poput životinja u kavezu, ovi su nesretnici izlagani često zluradim pogledima, a publika ih je smjela vrijeđati do mile volje i gađati trulim voćem. Katkad bi predstave vodio liječnik, objašnjavajući kako do određenog stanja dolazi. Takav oblik zabave je, zbog etičkih pitanja, gotovo u potpunosti bio iščeznuo, no devedesetih godina prošlog stoljeća Amerikanac Jim Rose odlučio je oživjeti zaboravljenu tradiciju. U “Jim Rose Circusu” možete “uživati” u točkama kao što su ples patuljaka, dizanje teških predmeta pomoću piercinga na tijelu, gutanje dva metra dugačke cijevi i jedenje razbijene žarulje.

Cirkuska tradicija u Kini seže pak dvije tisuće godina u povijest, a istaknuto mjesto u njoj oduvijek je pripadalo akrobatici, znanoj i kao “predstava sa stotinu trikova”. Današnji “Kineski državni cirkus” posjetitelje privlači nevjerojatnim fizičkim umijećem svojih izvođača, često šokantnim točkama koje povezuju akrobatske trikove, borilačke vještine i fizički teatar, te spektakularnim kostimima.


Piše: Lucija Kapural

Komentari