Kraljica Bess: Neustrašiva pilotkinja koja se borila s predrasudama svoga vremena

Fotografija: Orlando Sentinel

Koji je drevni narod, inače znanstveno i tehnološki iznimno napredan, vjerovao da mozak služi isključivo proizvodnji sluzi? Zašto Lincolna smatraju najboljim oratorom među američkim predsjednicima? Tko je bila prva Afroamerikanka koja je dobila pilotsku dozvolu?Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U mnogočemu, Egipćani su bili ispred svoga vremena – njihova tajna gradnje monumentalnih piramida do današnjeg dana nije u potpunosti rasvijetljena. No, postojala su i područja u kojima nisu bili lučonoše napretka. Primjerice, njihovi liječnici stoljećima su vjerovali da je primarna funkcija mozga – proizvodnja sluzi!

2. Prva država koja je priznala nezavisnost novoosnovanih Sjedinjenih Američkih Država bio je Maroko. Dogodilo se to 20. prosinca 1777. godine, za vladavine sultana Muhameda III. Toga dana, sultan je svečano dočekao američke brodove u luci, da bi, devet godina kasnije, s Johnom Adamson i Thomasom Jeffersonom potpisao Sporazum o prijateljstvu dviju zemalja.

3. Nećemo pretjerati ako kažemo da je Abraham Lincoln (1809. – 1865.) bio najveći govornik od svih američkih predsjednika. Osim po slikovitom izričaju, bio je poznat po izdržljivosti za govornicom. Te osobine iskazivao je i prije nego što se domogao predsjedničkog mandata. Osobito poznate su njegove debate s republikancem Stephenom Douglasom, u vrijeme kad su se obojica natjecala za mjesto u senatu – znale su trajati i po sedam sati! Publika ih je redovito prekidala povicima ohrabrenja ili ljutim zvižducima (“Reci mu, Abe!”; “Odgovori na to, gade, ako možeš!”), kako je u ono vrijeme bio običaj.

4. Montréal, drugi najveći kanadski grad, ubraja se u najvažnija trgovačka, financijska, industrijska, diplomatska i prometna središta Sjeverne Amerike. U davnoj prošlosti, na njegovu mjestu nalazilo se irokeško naselje Hochelaga. Godine 1535. otkrio ga je francuski istraživač Jacques Cartier, da bi sedam godina kasnije njegov zemljak Paul de Chomedey ondje podignuo grad Ville Marie de Montréal. Zanimljivo, gorljivi vjernik Chomedey na ideju o utemeljenju misionarskog grada u kanadskoj divljini došao je nakon živopisnog sna, koji je smatrao božanskom vizijom.


5. Bessie Coleman (1892. – 1926.) upisala se u povijest kao prva Afroamerikanka koja je dobila pilotsku dozvolu (na slici!). Coleman, koja je imala i indijanske krvi, letački ispit položila je 15. lipnja 1921. godine, u Francuskoj. U domovini su joj, naime, više puta odbili upis u pilotsku školu – ta bila je crnkinja i, što je još gore, žena – pa je u nepunih sedam mjeseci svladala francuski jezik i preselila u Pariz. “Kraljica Bess”, kako su joj tepali, narednih desetljeća je sudjelovala u brojnim opasnim aero-mitinzima u Europi i Americi, a postala je i istaknuta aktivistica u borbi za rasnu i spolnu jednakost. Za jednnog mitinga, njen zrakoplov se srušio, a ona se spasila skokom s padobranom. Slomila je nogu i tri rebra, no nepunih mjesec dana kasnije ponovno je bila u kokpitu. Poginula je 30. travnja 1926. godine, kad je upravljačke komande dvokrilca “Curtiss JN-4” prepustila kolegi Williamu D. Willsu. Zbog tehničke greške, zrakoplov je naglo počeo ponirati, na visini od 610 metara. Oboje su poginuli u trenutku sraza sa zemljom.

6. Godine 1999. Stephanie Hale iz Essexa postala je najmlađa engleska nacionalna natjecateljica u šahu – nije bila napunila ni petu! Igrala je čak protiv čuvenog velemajstora Garija Kasparova, u partiji preko interneta.

7. Tijekom razornih poplava na Filipinima 2009. godine, jedan mladi čovjek iskazao je nevjerojatnu hrabrost. Osamnaestogodišnji Muelmar “Toto” Magallanes iz bujice je spasio više od tridesetero ljudi, uključujući vlastitu obitelj. Na sigurno je pokušao dovesti i mladu majku s djetetom, koja se zadnjim snagama držala za jednu granu, ali je bio previše iscrpljen te su ga vodene struje odnijele u smrt.

Piše: Lucija Kapural

Komentari