Kosti koje su počivale u škriljevcu stotinu milijuna godina

Zahvaljujući trudu marljivih i upornih paleontologa, svako malo pruži nam se prilika da zavirimo u davnu prošlost našeg planeta i doznamo uzbudljive činjenice o neobičnim stvorenjima koja su ga nastanjivale prije mnogo milijuna godona. Najnovije otkriće tog tipa stiže nam iz Brazila, gdje je identificirana ranije napoznata vrsta dinosaura. Fosil je otkopan na području Romualdove formacije, nalazišta otprije poznatog po ostacima iz prapovijesti. Davno izumrlom gmazu ime je nadjenuo paleontolog Alexander Kellner, voditelj istraživanja: u čast ustanove u kojoj je već godinama zaposlen, “Nacionalnog muzeja Rio de Janeira”, nazvao ju je Aratasaurus museunacionali.

Riječ je o pripadniku dobro istraženog roda Coelurosauria, koji tvore neveliki, krhki teropodi (dinosauri koji su se kretali na dvjema nogama), tijela prekrivena perjem i šupljih kostiju, srodni pticama. Novootkrivena jedinka, mladi mužjak, to je područje nastanjivala prije otprilike stotinu milijuna godina, u razdoblju krede. “Fosil je, istinabog, nepotpun – pronašli smo samo bedrenu kost, potkoljenicu i dio stopala – ali su ti dijelovi bili izvrsno očuvani zahvaljujući činjenici da su bili utisnuti u škriljevcu, mineralnoj stijeni koja ostatke može držati netaknutima milijunima godina”, objašnjava Kellner, dodajući kako su kolege i on izračunali da je životinja bila dugačka nešto više od tri metra i teška oko trideset pet kilograma.

Po građi tijela i prehrambenim navikama, ovaj “mališan” najsličniji je ranije dobro istraženoj vrsti Zuolong salleei, dinosaurima koji su na području današnje Kine živjeli prije stotinu i šezdeset milijuna godina, u razdoblju jure. Obje vrste bile su mesožderi te brzi, vješti i okretni lovci koji su plijen napadali u čoporu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari