Kontroverzna aukcija na kojoj je prodan Hitlerov zlatni ručni sat za 1,1 milijun dolara

Hitlerov sat. Fotografija: Alexander Historical Auctions.

Ima istine u onoj da svaka roba nađe svog kupca, pa tako je aukcijska kuća Alexander Historical Auctions iz Marylandu unatoč žestokom protivljenju židovske zajednice nedavno prodala brojne nacističke predmete među kojima je najviše pozornosti izazvao Hitlerov sat. Zanima li vas što je sve prodano na ovoj aukciji, kao i na osnovu čega su stručnjaci zaključili da je baš riječ o Hitlerovom satu, zavirite u naš današnji članak.

Židovska zajednica željela je stopirati prodaju

Aukcijska kuća Alexander Historical Auctions poznata je po prodaji nacističkih predmeta, uglavnom onih male vrijednosti. Po prvi puta se našla pod povećalom javnosti kada je 2011. prodala dnevnike zloglasnog Josefa Mengelea. Nakon što su predmeti poput Hitlerovog sata, zlatnog orla i haljine Eve Braun, ponuđeni javnosti oglasila se i židovska zajednica koja je željela stopirati prodaju. Trn u oku im je bio Hitlerov sat čija je vrijednost procijenjena na sumu od 2 do 4 milijuna dolara.  Dana 28. srpnja 2022. sat je prodan anonimnom kupcu za 1,1 milijun dolara.

Argumenti koji idu u prilog Hitlerovog sata

Vjerojatno vas zanima kako je utvrđeno da je ovaj zlatni ručni sat pripadao samom Hitleru. Sat je izradio poznati proizvođač satova Andreas Huber, a na njemu su zabilježena  tri datuma koja imaju veliko značenje za Hitlera. Tako je na njemu ugraviran datum Hitlerovog rođendana, datum kada je izabran za njemačkog kancelar i onaj kada je nacistička stranka pobijedila na izborima. Sat su pregledali brojni stručnjaci od urara do vojnih povjesničara koji su ustanovili da je sat po svemu sudeći originalan Hitlerov predmet. Vjeruje se da je Hitler ovaj sat dobio na poklon 20. travnja 1933. za svoj 44 rođendan. U prilog Hitlerovom satu išao bi i podatak da je otuđen nakon što je nekoliko desetaka francuskih vojnika ušlo u Hitlerov ljetnikovac u Bavarskoj 4. svibnja 1945. godine.


Detalji na Hitlerovom satu. Fotografija: Alexander Historical Auctions.

Prepucavanje između predsjednika aukcijske kuće i židovske zajednice

Židovska zajednica je napisala otvoreno pismo aukcijskoj kući tražeći povlačenje nacističkih predmeta s prodaje. U pismu je napisano između ostalog i iduće:

To što se predmeti prodaju najboljem ponuditelju, na otvorenom tržištu, optužnica je za naše društvo u kojem se sjećanje, patnja i bol drugih zanemaruju radi financijske dobiti.

Na ovo otvoreno pismo i napad od strane židovske zajednice oglasio se i predsjednik aukcijske kuće Bill Panagopulos koji je izjavio da su kupci nacističkih predmeta često upravo Židovi koji planiraju osnovati svoje muzeje ili predmete donirati već postojećim. Suprotno uvriježenom mišljenju Panagopulos je izjavio da ti kupci nisu neonacisti jer su oni:

presiromašni i previše glupi da bi cijenili bilo kakvu vrstu povijesnog materijala.

U društvu u kojem je sve na prodaju, na nečije gledište najviše utječe s koje se strane “prodajnog stola” nalazi. Oni koji su izvan tog kupo-prodajnog odnosa su u potrošačkom društvu irelevantni.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari