Kobni “Zoot Suit”: Zbog ovog odijela američkim ulicama je potekla krv!

Od smeđeg odijela domaće proizvodnje koje je George Washington nosio na inauguraciji 1789. godine, čime se približio narodu ali i pokazao da planira bojkotirati engleski uvoz, preko spaljivanja grudnjaka od strane gorljivih feministkinja, pa do koškanja u redovima dizajnera oko toga tko želi a tko ne želi odijevati prvu damu Melaniju Trump, američka moda neraskidivo je povezana sa slanjem političkih poruka. Ta sprega nikad nije jasnije došla do izražaja nego u ljeto 1943. godine, kad je jedno obično, estetski diskutabilno odijelo izazvalo pravi rat na američkim ulicama. Riječ je o odjevnom predmetu poznatom kao “Zoot Suit”.

Tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, u eri swinga, mladi latinoamerikanci i crnci – onodobni hipsteri – svoj kulturni identitet pokušali su izraziti nošenjem predimenzioniranih sakoa te toliko širokih hlača da su u njih komotno mogle stati dvije podeblje osobe. Činjenica da su dolazila u drečavim bojama koje su ozbiljno prijetile vidu slučajnih prolaznika nije ih činila ništa ljepšima. Dodatno su ih popularizirali izvođači poput Caba Callowaya, koji je svoj “Zoot Suit” upotpunio šeširom na kakvom bi mu pozavidio svaki svodnik i zlatnim džepnim satom na dugačkom lancu.

No, sveopća ružnoća odijela nije bila problematična u ovoj priči. Ono što je za vlasnika “Zoot Suitea” bilo modni izričaj, za neke je predstavljalo uvredu američkim vrijednostima. U ratno vrijeme, kad se štedjelo na materijalu, ovakvo bezbrižno rasipanje tkanine doživljeno je kao nedomoljubno, štoviše, kao pljuska američkom vojniku. Zamjerke su se dugo akumulirale, da bi u lipnju 1943. godine eksplodirale u valu nasilja na ulicama Los Angelesa.

Vojnici stacionirani u gradu, policajci te obični građani – svi odreda bijelci – nasrnuli su na pripadnike manjina u odijelima boje zgnječenih kanarinaca, gledajući u njima propalice, kriminalce i dezertere. Okršaji u kojima su mnoge glave razbijene imali su, dakako, više veze s rasnim tenzijama nego s modom. Nakon što su mladi Meksikanci propustili kroz šake jednog marinca, njegovi kolege su, u znak odmazde, promarširali centrom grada, upadajući u klubove i lemajući momke u širokim odijelima priručnim oružjem poput letvi, nogu od stolaca i boca. Policajci, koji su napade gledali sa strane, redovito su hapsili okrvavljene žrtve, dok su napadače tapšali po leđima. Nekog mladog crnca, tvorničkog djelatnika, raspomamljena je gomila izvukla iz tramvaja, zamijenivši njegovo radno odijelo s onim problematičnim. Nesretnom čovjeku iskopali su oba oka džepnim nožićem!


Neredi su potrajali pet dana. Kako bi ih zaustavilo, gradsko vijeće Los Angelesa opredijelilo se za pomalo kukavičko no pragmatično rješenje – nošenje ovakvih odijela, o kojima su mediji pisali kao o “amblemu delinkvencije”, stavljeno je izvan zakona.

Piše: Lucija Kapural

Komentari