Kobni slučaj zamjene identiteta: Jesu li pripadnici narko-podzemlja oteli i ubili pogrešnu djevojku?

Činilo se da je Angela Hammond miljenica sreće. Lijepa dvadesetogodišnjakinja živjela je u Clintonu, ljupkom i naoko mirnom gradiću u američkoj saveznoj državi Missouri, imala je dobro plaćen posao u banci i roditelje koji su je obožavali, a dugogodišnji dečko Rob Schafer, uspješan sportaš, nedavno ju je bio zaprosio. Kad je doznala da čeka bebu, posljednji komad životne slagalice sjeo joj je na mjesto. Četiri mjeseca kasnije, sve će joj biti oduzeto.

Dana 4. travnja 1991. godine, Angela je popila kavu s prijateljicom, nakon čega je automobilom krenula prema zaručnikovu stanu. Kako su toga dana planirali izlet,  zaustavila se pored telefonske govornice, tek nekoliko blokova udaljene od Robove kuće, i telefonirala mu kako bi provjerila je li spreman za pokret. Dok se par dogovarao oko stvari koje su htjeli ponijeti na piknik, mlada žena je primijetila da tamnozeleni “Fordov” kamionet uporno kruži oko kvarta. Njena uznemirenost prešla je u paniku kad je iz vozila, koje se parkiralo u blizini, izišao visoki muškarac neuredne brade i zaputio se ravno prema njoj. Drhtavim glasom, ispričala je partneru što se događa. “Smjesta dolazim! Do tebe sam za nekoliko minuta!”, viknuo je ovaj, no Angela ga je zaustavila. “Čini se da ipak ne ide prema govornici… Vratio se do automobila i baterijskom lampom svijetli ispod njega. Možda je nešto izgubio?”, rekla je. Nije prošla ni minuta, a njen glas ponovno je počeo drhtati. “Dovraga, vraća se! Vraća se! Što da radim?”, povikala je, na što je Schafer pohitao kako bi je spasio. Zadnje što je čuo prije nego što je poklopio slušalicu bio je vrisak žene koju je obožavao, s kojom je planirao provesti ostatak života.

Jureći kao da ga svi vragovi gone, do govornice se dovezao za manje od pet minuta, na vrijeme da posvjedoči otmici: u vozilu koje je jurilo u suprotnom smjeru, tamnozelenu “Fordovom” kanionetu, ugledao je Angelu, svezanu na zadnjem sjedalu! Naglo zakočivši, gurnuo je mjenjač u rikverc i okrenuo vozilo, da bi se potom dao u potjeru za otmičarem. Tko zna, možda bi ga i bio uhvatio da nije, grubo rukujući mjenjačem, oštetio prijenos. Njegovo vozilo zaustavilo se nasred ceste, a on je nemoćno promatrao kako “Ford”, zajedno s ljubavlju njegova života, nestaje na obzoru. Nikada više neće vidjeti svoju Angie.

Isprva, policajci su bili skeptični prema Schaferovoj priči, smatrajući ga glavnim osumnjičenim za zločin, no nekoliko svjedoka potvrdilo je da se tim područjem kretao sumnjivi zeleni kamionet. Osim toga, mladić je prošao na detektoru laži, a svi poznanici para njihovu su vezu opisali kao idiličnu. Nakon toga, predstavnici zakona dali su se u potragu za opisanim automobilom i vozačem no, unatoč mnoštvu dojava, nisu ih uspjeli locirati. Angelin nestanak povezali su s dvije prijašnje otmice mladih djevojaka, koje su završile kobno – silovanjem i ubojstvom – no snažnija veza između tri slučaja nikada nije uspostavljena. Kako Angelino truplo – pretpostavlja se da je mrtva – nije pronađeno, istraga je zašla u slijepu ulicu.


Sve donedavno, predmet je ležao među neriješenim slučajevima policijske postaje u Clintonu. Prije nekoliko mjeseci, otkriven je novi trag – preciznije, stari trag koji je promaknuo prvotnim istražiteljima! Proučavajući hladne slučajeve, detektiv Paul Abbott je među hrpom dokumenata otkrio zahtjev za otkupninom, poslan na dan Angeline otmice. Bio je sastavljen od slova izrezanih iz novina i poslan obitelji iz Clintona, koja je živjela nedaleko od Angele. Taj komad papira iskusnom je istražitelju pružio ono što je njegovim kolegama, odveć fokusiranim na žrtvina partnera i tajanstvena serijskog ubojicu, promaknulo – motiv! Poruka je, naime, bila poslana na adresu policijskog doušnika, koji je – u zamjenu za imunitet – pristao svjedočiti protiv pripadnika lokalnog narko-podzemlja. Indikativno, njegova kći također se zvala Angela, bila je tek godinu dana starija od otete djevojke, a filzčki joj je nalikovala kao da su sestre! Je li moguće da se radilo o zamjeni identiteta? Je li stvarna žrtva trebala biti kći čovjeka koji je moćne trgovce drogom mogao baciti na koljena? Jesu li je kriminalci ubili iz osvete ili pak zbog upozorenja? Premda za sada nema čvrstih dokaza za ovu pretpostavku, istraga je ponovno otvorena, a Angelini roditelji su, nakon dva desetljeća agonije, po prvi put osjetili tračak nade da bi mogli doznati kakva je sudbina snašla njihovu jedinicu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari