Klokani od dvije tone? I to je nekoć skakalo po našem planetu!

Na jugu Australije, znanstvenici su identificirali ranije nepoznatog tobolčara iz tercijara, starijeg razdoblja kenozoika. Fosilni ostaci – gotovo čitav kostur i dio lubanje – pronađeni su u muljevitom dnu jezera Pinpa. Vrsta, nazvana Mukupirna nambensis, ovim je područjem skakutala prije više od dvadeset i pet milijuna godina.

Daleki predak današnjih vombata, zdepastih biljoždera teških između dvadeset i četrdeset kilograma, od njih je bio znatno veći. “Imao je dimenzije današnjega mrkog medvjeda: prema našim procjenama, težio je između 140 i 175 kilograma”, ispričao je voditelj istraživanja Mike Archer, profesor paleontologije na Državnom sveučilištu Novoga Južnog Walesa. “Bilo je to sretno otkriće. Naime, jezero je prvo presušilo, a fosil je pronađen u razdoblju bez vjetra, izuzetno rijetkom. Da nije bilo tog zatišja, ostatke prapovijesne životinje prekrio bi pijesak otpuhan s okolnih brežuljaka i vjerojatno ih zauvijek skrio pred našim znatiželjnim očima”.

Znanstvenik dodaje kako su njegovi kolege o okolici već ranije nailazili na fosile davno izumrlih stvorenja, od dalekog rođaka miša pa do nekoliko rodova sisavaca, no Mukupirna nambensis bila je daleko najveća lokalna vrsta, a ujedno i jedna od najzanimljivijih. “Analizom prednjih udova, zaključili smo da je ovaj ‘mališan’ bio iznimno vješt kopač. Pretpostavljamo da je nastanjivao šume u kojima nije bilo mnogo trave te je, kroz hod evolucije, razvio dugačke, snažne zube kojima je grickao koru drveća, korijenje, trske i gomolje”, objašnjava Archer.

Premda je riječ o impresivnoj životinji, na sjeveru zemlje je prije pedeset tisuća godina živio još veći tobolčar: zastrašujući Diprotodon, monstrum teži od dvije tone. Uh, drago nam je da nismo živjeli u to vrijeme…

Piše: Lucija Kapural


Komentari