Kletva okrutnog vojskovođe: Dva dana nakon što su sovjetski arheolozi otvorili grobnicu Timura Lenka, nacistička Njemačka napala je njihovu domovinu!

Fotografija: Ancient Origins

Azijski osvajač Timur Lenk (1336. – 1405.), osnivač Timuridskoga Carstva i timuridske dinastije, za sebe je tvrdio da potječe od Džingis-kana. Poput svoga navodnog pretka, bio je veliki vojskovođa. Srušio je Zlatnu Hordu, zauzeo današnji Afganistan, Azerbajdžan, Armeniju, Gruziju, Irak i Iran, a odasvud je dovodio na tisuće zarobljenih obrtnika, umjetnika i učenjaka u svoju prijestolnicu Samarkand, s namjerom da je gospodarski i kulturno uzdigne. Kako je od mladosti bio hrom, dobio je nadimak “lenk”, što znači “šepav”. Po nekima, upravo iz toga fizičkog nedostatka proizišla je njegova poslovična okrutnost.

Njegova vojska iza sebe je ostavljala pustoš, nerijetko sravnjujući čitave gradove sa zemljom. Kako bi zaplašio buduće protivnike, uzduž putova ostavljao je lubanje onih koje je pobio, naslagane u groteskne piramide. Na području Afganistana, naredio je pak izgradnju tornja od zarobljenika: nesretni muškarci poslagani su jedni na druge i živi zacementitani. Dugom prilikom, desetke tisuća pobunjenika dao je smaknuti, nakon čega je njihove glave “nasadio” na minarete. Ukratko, bio je punokrvni sadist, ali pragmatične vrste.

Gospodar života i smrti ipak nije bio neuništiv, kao što je praznovjerni puk sa strahom pričao. Umro je 1405. godine, tijekom pohoda na Kinu, a golemo carstvo koje je stvorio raspalo se za vladavine njegovih nasljednika. Gdje je strašni osvajač pokopan, nije se znalo sve do 1941. Dana 20. lipnja te godine, skupina sovjetskih arheologa otkrila je njegovo posljednje počivalište. Unatoč prosvjedima lokalnog življa, znanstvenici su, uz Staljinov blagoslov, otvorili drevnu grobnicu. Zapahnuo ih je miris smole i kamfora, ispod kojeg se nepogrešivo probijao vonj truleži… Vonj smrti.

No, smrad nije bio ono što je prestravilo uljeze. Pred njihovim očima kočio se jezivi natpis: “Onaj tko otvori moju grobnicu, na svijet će pripustiti osvajača stoput goreg nego što sam ja bio”. Arheolog koji je preveo inskripciju pokušao je umiriti drugove, govoreći da je riječ o pukome praznovjerju. Premda nismo skloni vjerovati u drevne kletve, maštu golica sljedeći podatak: dva dana nakon otvaranja grobnice, Hitlerova Njemačka napala je SSSR. Operacija Barbarossa, kako je ratni plan nazvan u čast njemačkog cara Fridrika I. Barbarosse, otpočela je 22. lipnja 1941. godine, dovevši do jedne od najkrvavijih bitaka Drugoga svjetskog rata. Ozbiljena kletva ili puka slučajnost? Procijenite sami!

Piše: Lucija Kapural


Komentari