Kipovi lažu – faraoni su bili pretila čeljad!

Fotografija: YouTube screenshot

Što su to kade za ljuljanje? Prikazuju li umjetnička djela faraone na realističan način? Čime je farmer Joseph Palmer živcirao suvremenike? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Odvjetnik i političar Stephen Grover Cleveland (1837. – 1908.) dvaput se navodi na listi američkih predsjednika, budući da je jedina osoba u povijesti koja je ovu funkciju obnašala u dva neuzastopna mandata. Godine 1886. vjenčao se u vlastitom uredu, s Frances Folsom. Ova lijepa žena, koja će mu roditi šestero djece, od njega je bila mlađa čak dvadeset osam godina! Kao 21-godišnjakinja, postala je (i ostala) najmlađa američka prva dama.

2. Za razliku od svojih kipova, koji ih prikazuju kao vitke i naočite, faraoni bili su korpulentna čeljad. Živjeli su, naime, sjedilačkim životom i hranili se namirnicama bogatim šećerom, poput kruha, meda i piva. Analize mumija pokazuju da su mnogi egipatski vladari, osim od pretilosti, bolovali od srčanih problema i dijabetesa.

3. U vrijeme kad je malo tko u Americi nosio bradu, budući da se smatralo kako je taj običaj rezerviran za skitnice, prosjake i luđake, farmer Joseph Michael Palmer (1789. – 1873.) rezolutno je odbijao uzeti britvicu u ruku. Zbog čupave bradurine koja mu se spuštala do polovice prsa bio je izložen porugama okoline, nerijetko i fizičkom nasilju, no odbijao se odreći omiljena “ukrasa”. Čak se zbog nje nekoliko dana “hladio” u zatvoru, nakon što je prebio napadače koji su ga silom pokušali obrijati. Kad je umro, oporučno je naložio da mu lik na nadgrobnom spomeniku prikažu kakav je bio i za života, bradat.

 4. Hidroterapija, metoda liječenje ozljeda i bolesti uz primjenu vode različite temperature i sastava, postala je iznimno popularna u devetnaestom stoljeću. No, kako mora, rijeke, jezera, pa čak ni toplice, mnogima nisu bili dostupni, izumljen je uređaj koji je trebao simulirati osjećaj kupanja u valovima. Britanska tvrtka “Jersey Company” na tržište je lansirala tzv. “njišuću kadu”. Uređaj, golem i ne osobito praktičan, izgledao je kao križanac kade i stolice za ljuljanje.


5. Uz zemljaka Hipokrata, Grk Galen (129. – 199.) najpoznatiji je liječnik svih vremena. U više od tri stotine djela iz područja anatomije, fiziologije, patologije, dijetetike, farmakologije i kirurgije, sistematizirao je cjelokupno medicinsko znanje svoga vremena, baš kao što je Ptolemej sažeo sve dotadašnje astronomske spoznaje. Njegove teorije smatrale su se neoborivima duže od tisuću godina – tek u šesnaestom stoljeću, galenizam dolazi pod kritičku lupu!

6. Grčki filozof Sokrat (469. prije Krista – 399. prije Krista) slovi za jednog od najumnijih ljudi koji su ikad koračali našim planetom, no pri izboru životne partnerice nije se pokazao takvim. Njegova žena Ksantipa bila je, naime, na glasu kao svadljiva rospija. Jednog dana, Sokratu se obratio jedan od učenika, tražeći savjet – treba li se oženiti ili ne? “Oženi se u svakom slučaju!”, rekao mu je Sokrat. “Ako dobiješ dobru ženu bit ćeš sretan. Ako pak ne dobiješ dobru ženu, morat ćeš postati filozof, a to je dobro za svakog čovjeka”.

7. Naziv “Tihi ocean” potječe od izraza “el mar pacifico”, koji su najvećem moru na svijetu nadjenuli Magellanovi mornari. Ondje su, naime, iskusili čak 110 dana izuzetno mirne plovidbe. Geografska stvarnost je pak posve drugačija: Pacifik pripada u prirodno najživlje dijelove svjetskog mora.

Piše: Lucija Kapural

Komentari