Kinesko mučenje vodom: Metoda torture koja je dovodila do potpuna psihičkog rasapa žrtve

Ilustracija: YouTube screenshot

Što je podrazumijevala drevna kineska metoda mučenja vodom? Koliko je godina imala najmlađa registriranja rodilja? Kada rukavice postaju sastavnim dijelom damske mode? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Astronauti “Apolla 11” na Mjesec su 1969. godine išli bez ikakva životnog osiguranja. Prije putovanja, potpisali su stotine fotografija i dali ih obiteljima kako bi ih mogle prodati u slučaju da poginu na misiji.

2. Whittier, gradić u američkoj saveznoj državi Aljasci devedesetak kilometara udaljen od Anchoragea, uistinu je osebujno mjesto. Broji manje od tri stotine žitelja, a gotovo svi stanuju u jednoj jedinoj zgradi, neboderu izgrađenom 1957. godine. U njemu se, uz stotinu i pedeset stanova, nalaze sportski tereni, samoposluga, pošta, liječnička ordinacija, policijska stanica, ured gradonačelnika i – crkva!

3. Peruanka Lina Medina upisala se u povijest kao najmlađa žena koja je rodila. U svibnju 1939., kad je na svijet donijela zdravog sinčića, imala je tek – pet godina i sedam mjeseci! Bebu je nazvala Gerardo, po liječniku koji ju je porodio, a do današnjeg dana nije otkriveno s kime je zatrudnjela. Kad su djevojčicu s povećanim abdomenom doveli u bolnicu, liječnici su pretpostavljali da ima tumor, da bi doživjeli nemali šok otkrivši kako je ova u sedmome mjesecu trudnoće. Porod je obavljen carskim rezom, zbog Linine nedovoljno razvijene zdjelice. Prema nekim izvještajima, Medina je dobila menstruaciju prije prvoga rođendana – kod nje se po svoj prilici radilo o preuranjenom nastupanju puberteta.

4. Mučenje vodom, drevna kineska metoda totrure, na prvi pogled ne zvuči odveć strašno – podrazumijevalo je da se žrtvi na čelo izlijeva voda, kap po kap. Stručnjaci (kako se za ovo postaje stručnjak?), međutim, tvrde da je riječ o jednom od psihički najviše iscrpljujućih načina mučenja u povijesti. Oni koji su ovom užasu bili podvrgnuti kroz više dana u pravilu bi izgubili razum – obrazac kapanja nikad nije bio pravilan, pa bi neočekivani naleti hladnoće držali žrtve budnima, u stanju teške anksioznosti.


5. Škot James Young Simpson (1811. – 1870.) bio je jedan od prvih liječnika koji su porođajne bolove olakšavali anestetikom. Isprva, bio je meta oštrih kritika, koje su u prvom redu stizale iz crkvenih krugova, i to zbog biblijske sentncije “rađat ćeš u muci”. Protivnici su utihnuli nakon što je ovakav tip anestezije zatražila britanska kraljica Viktorija.

6. Rukavice se spominju još u Homerovoj “Odiseji”, a veću popularnost doživjele su u ranome srednjem vijeku: izrađene od kože, bile su čest dio vojničke opreme. Kao modni dodatak, žene iz visokog društva počele su ih nositi u trinaestom stoljeću, a najskuplje su bile one od svile, koje su pokrivale čitave ruke. Prije nego što bi ih navukle, ponosne vlasnice temeljito bi ih zalile parfemom.

7. U “Troji”, akcijskom spektaklu Wolfganga Petersena iz 2004. godine, Brad Pitt je portretirao grčkoga mitološkog junaka Ahileja. Ironijom sudbine, glumac je prilikom snimanja fizički iscrpljujućih scena borbe istegao – Ahilovu tetivu! Zbog njegove ozljede, produkcija je zaustavljena na deset tjedana.

Piše: Lucija Kapural

Komentari