Kidao glave, pio ljudsku krv: Slučaj vampira iz Sacramenta

Slika: YouTube screenshot

Ako pokušamo pratiti životni put Richarda Chasea (1950. – 1980.), jednog od najokrutnijih serijskih ubojica u američkoj povijesti, vidjet ćemo brojne naznake da se radilo o individui duboko problematične psihe.

Otrovana krv

Već kao desetogodišnjak, zabavljao se mučeći i ubijajući životinje. Nije to radio iz pukog sadizma: vjerovao je kako jedino pijući krv ubijenog stvorenja može ostati na životu, jer ga je proganjala misao da je njegova krv otrovana. Počeo je uživati kokain, što je dodatno poticalo njegove bolesne fantazije. Vrištao je da se guši, da mu je netko ukrao plućnu arteriju… Shvativši da s njihovim sinom nešto nije u redu, roditelji su ga poslali psihijatru. Dijagnosticirana mu je paranoidna shizoifrenija. Ipak, učeni liječnici vjerovali su da će medikamenti učiniti svoje, pa nisu preporučili hospitalizaciju. Bila je to, pokazat će se, velika greška.

Godine 1977., zima u Sacramentu bila je neobično oštra. Ambrose Griffin, pedesetogodišnji inženjer, i njegova dvije godine mlađa supruga Janice umorni i sretni vraćali su se iz božićne kupovine. Automobil je bio pretrpan poklonima, pa su ih malo-pomalo unosili u kuću. Kad su bili pri kraju posla, Ambrose se iznenada srušio. Uspaničena Janice vjerovala je da je zbog napora njen suprug doživio infarkt, pa je nazvala hitnu pomoć. Kad su kola prve pomoći stigla do kuće Griffinovih, za sirotog čovjeka bilo je prekasno. Janice je udarila u histeričan plač, ali će pravi užas tek otkriti: njen muž je ustrijeljen u srce, a ubojica ga je, kako se činilo, odabrao posve nasumično!

Balističari su otkrili da je riječ o metku kalibra 22, ispaljenom iz prigušivača. Nikakvih drugih dokaza nije bilo, a dojava mladića koji je u blizini, kako je rekao, vidio “sumnjivi automobil” registarskih tablica 219EEP pokazala se, zakjučili su detektivi, neutemeljenom: vozilo je pripadalo nekoj umirovljenici. Ono što policajci nisu znali bila je činjenica da je Richard Chase, sin vlasnice tog vozila – muškarac koji je ispalio hitac – stanovao samo nekoliko blokova dalje od Griffinovih! Te se večeri zadovoljan vratio kući. Njegov eksperiment je uspio. Sada je bio spreman za velike stvari.


Urlici u noći

Nekoliko dana nakon Nove godine, u kući Barbare Edwards, trideserpetogodišnje kućanice i majke dvoje djece, izvršena je bizarna provala. Ništa od dragocjenosti nije nestalo, ali se zato nepoznati počinitelj pomokrio u ladicu i razmazao fekalije po dječjem krevetiću. U sljedećih desetak dana, na tom je području izvršeno još nekoliko sličnih provala. Policija je shvatila da je riječ o luđaku, premda će na upoznavanje punog razmjera njegova ludila morati pričekati još mjesec dana.

Kompjuterski programer David Wallin te se večeri vratio s posla kasnije nego što je običavao, pa ga nije zabrinula činjenica da su sva svjetla u kući pogašena. Pretpostavio je da je njegova trudna supruga Teresa već zaspala. Ne želeći je buditi, u mraku se ušuljao u spavaću sobu, skinuo odjeću i legao. Na njegovo veliko iznenađenje, krevet je bio prazan! Uspaničen, muškarac je skočio iz postelje i upalio svjetlo – znao je da se nešto loše dogodilo. Instinkt ga nije prevario: njegova obožavana supruga ležala je u lokvi krvi, rasporena trbuha iz kojeg su virili unutarnji organi!

Wallinovi bolni urlici proparali su noć. Nije prestao vrištati ni kad je policija došla na mjesto zločina, a umuknuo je tek kad su mu bolničari dali injekciju za smirenje. Robert Ressler, detektiv koji je stigao na poprište ubojstva, kasnije će ispričati da u trideset godina karijere nije vidio strašnijeg prozora. Obdukcija je pokazala da je nesretna žena grubo silovana, nakon čega joj je manijakalni ubojica odrezao bradavice i izvadio unutarnje organe. Potonje je nadomjestio – životinjskim iznutricama! Pored tijela stajala je čaša puna krvi, iz koje je luđak očito pio.

Slučajan susret

Sličnu sudbinu doživjela je tridesetosmogodišnja kućanica Evelyn Miroth, ali u smrt nije otpremljena sama – prije nego što se pozabavio mučenjem, silovanjem i ubojstvom nesretnice, počinitelj je ustrijelio one koje je zatekao u kući – njezina susjeda Dana Mereditha te šestogodišnjeg sina Jasona. Davida Ferreiru, ženina desetomjesečnog nećaka, policajci nisu uspjeli pronaći: zipka u kojoj je spavao zjapila je prazna.

Dok je tajnica Nancy Holden kupovala u shopping-centru, smještenom u neposrednoj blizini kuće Davida Wallina, pristupio joj je mladić duge masne kose, neuredne brade i izbezumljena pogleda. Ženi je trebalo nekoliko minuta da u čovjeku kojeg je smatrala prosjakom prepozna nekadašnjeg školskog kolegu Richarda Chasea. Kratko su popričali, a onda se Nancy ispričala, izmislivši kako žuri na sastanak sa suprugom. Nije je uplašio samo pogled starog poznanika, već i riječi koje joj je dobacio na rastanku: “Moram nabaviti svježu krv, inače sam gotov!”.

Umjesto kući, žena se zaputila na policiju. Premda nisu vjerovali kako bi neki tamo klošar mogao biti čovjek kojeg traže, detektivi su se, kasnije toga dana, ipak zaputili na njegovu adresu. Kad su čudnom čovjeku, koji im je otvorio vrata, rekli kako ga žele ispitati u vezi s nestankom malenog Davida Ferreire, vrisnuo je i nasrnuo na njih. Nakon što su ga sputali, predstavnici zakona krenuli su u pretres. Nisu morali dugo tražiti: otvorili su vrata spavaonice, a krvave mrlje na zidovima vrištale su o Chaseovoj krivici!

Sam svoj sudac

Krvi je bilo posvuda: na plahtama, noćnom ormariću, sagu… Sve čaše u kuhinjskom ormariću bile su krvavocrvene, a frižider pun unutarnjih organa, kako životinjskih tako i ljudskih. Na stolu je ležao pištolj kalibra 22. Ono najstrašnije naći će u kontejneru iza kuće: obezglavljeno tijelo maloga Davida Ferreire!

Chase je uhićen i odveden na ispitivanje. Nije ga trebalo dugo nagovarati da progovori: tijekom dvosatnog ispitivanja, raspričao se o svojoj krvavoj sagi.

Suđenje za ubojstva Ambrosea Griffina, Terese Wallin, Evelyn Miroth, Jasona Mirotha, Davida Mereditha i Davida Ferreire trajalo je nepunih mjesec dana. Obrana neubrojivošću nije prošla kod porote. Richard Chase proglašen je krivim za šest ubojstava i osuđen na smrt. Čekajući izvršenje kazne, objesio se u zatvorskoj ćeliji.

Piše: Lucija Kapural

Komentari