KGB i CIA pokušale su ucijeniti Sukarna snimkama njegovih “bliskih susreta erotske vrste” – plan im se kolosalno obio o glavu!

Na koji su način prostitutke viktorijanskog doba “štopale” vrijeme klijentima? Kojeg su državnika CIA i KGB neuspješno pokušale ucijeniti snimkama njegovih intimnih trenutaka? Što je to kintsugi? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Viktorijansko doba obilježio je nagli razvoj kapitalističke proizvodnje, privredni prosperitet i razvoj građanskog društva. Premda je u tom periodu čednost smatrana ultimativnom vrlinom, barem za pripadnice nježnijeg spola, prostitucija je i dalje cvala. Zanimljivo, onodobne “prijateljice noći” koristile su posebne svijeće, koje su gorjele točno sedam minuta. Kad bi se svijeća ugasila, bio je to znak da je “seansa” završena ili da mušterija mora nadoplatiti još jednu.

2. Kintsugi (“spajanje zlatom”) drevno je japansko umijeće popravljanja polomljene keramike pomoću posebnog laka pomiješanog sa zlatnim prahom. Ova tehnika počiva na uvjerenju da, prihvaćajući nesavršenosti, čovjek može stvoriti još ljepše i trajnije umjetničko djelo. Smatra se da je njen idejni začetnik Ashikaga Yoshimasa, šogun koji je koncem petnaestog stoljeća svoju omiljenu čajnu šalicu poslao na popravak u Kinu. Vratila mu se spojena nelijepim metalnim “zakrpama”, što je japanske obrtnike potaklo da osmisle kreativniji i ljepši način popravka ovakvih predmeta.

3. Marokanski sultan Muhamed V. (1909. – 1961.) zapamćen je kao čovjek koji je osigurao marokansku nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti, ali i onaj koji je nacističkom režimu rekao odlučno “ne”. Kad mu je naloženo da izruči sve Židove u zemlji – njih 250.000 – u koncentracijske logore, odgovorio je: “U Maroku su svi Marokanci”. Niti jedan marokanski Židov nije deportiran ni ubijen tijekom Drugoga svjetskog rata.

4. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, u okviru hladnoratovskog nadmetanja, SAD i SSSR pokušavale su pridobiti indonezijskog predsjednika Sukarna (1901. – 1970.) na svoju stranu ili ga kompromitirati te tako prisiliti na suradnju. I Amerikanci i Rusi vjerovali su da su mu pronašli slabu stranu – nezajažljiv seksualni apetit. I CIA i KGB pokušale su ga ucijeniti snimkama seksa (potonja agencija poslala mu je atraktivne špijunke prerušene u stjuardese!), no ovaj, koji se svojim erotskim uspjesima silno ponosio, ne samo da se narugao njihovim naporima već je od KGB-a navodno i zatražio kopiju snimke, za svoju privatnu zbirku!


5. Velika bijela psina obično se smatra najopasnijim morskim psom, međutim, najviše ljudi ubije manja ali iznimno agresivna vrsta, tigrasti morski pas. Davne 1822. godine, tijekom ekspedicije po pacifičkim otocima, otkrili su je francuski prirodoslovci i istraživači François Auguste Péron i Charles Alexandre Lesueur, bliski prijatelji koji su ranije katalogizirali više od stotinu tisuća različitih pripadnika faune. Razgovarajući s havajskim domorocima, znanstvenici su doznali da ovu životinju od davnina smatraju svetom: vjerovali su da u njoj živi na’aumakua, duh predaka, te da njene oči mogu vidjeti čovjekovu dušu.

6. Kambodžanski političar Pol Pot (1925. – 1998.), diktator koji je, prema procjenama, odgovoran za smrt dva milijuna ljudi, odrastao je u Prek Sbauvu, selu stotinjak kilometara udaljenom od Phnom Penha. Na svijet je došao kao Saloth Sar, a potjecao je iz dobrostojeće obitelji uzgajivača riže. Ime pod kojim ga povijest pamti uzeo je tek 1970-ih godina, kao komunističko konspirativno ime. Zanimljivo, krvnik se školovao u – budističkom samostanu!

7. Prvi modni magazin, “Le Mercure Galant”, tiskan je davne 1678. godine u Francuskoj, a ciljao je na – mušku publiku! Dame su svoj modni časopis dobile tek šesnaest godina kasnije.

Piše: Lucija Kapural

Komentari