Kate Middleton i princ William lansirali nagradu Earthshot za budućnost Zemlje

Živimo u čudnim vremenima u kojima kao da se svijet okrenuo naopačke i potpuno promijenio. Klima se mijenja, pandemija, potresi, suše, vatrene stihije, nevremena i kada sve zbrojimo dolazimo do zaključka da je jedina izvjesna stvar danas upravo neizvjesnost. U toj novonastaloj situaciji razmišlja se najvećim dijelom na kratke staze. Ponekad se dogode stvari koje pokazuje da možda ima nade za oporavak Zemlje i njezine cjelokupne flore i faune, ali uz uvjet našeg življenja manje komercijalnim životima. Upravo ovaj tekst donosi jedan takav primjer koji budi tračak nade u zaustavljanje klimatskih promjena.

Najprestižnija svjetska nagrada za očuvanje okoliša

Godine 2020. vojvotkinja i vojvoda od Cambridgea utemeljili su najprestižniju svjetsku nagradu za očuvanje okoliša u dosadašnjoj povijesti nazvanu Earthshot, vrijednu više od milijun dolara, preciznije 1,29 milijuna dolara, a koja će se dodjeljivati svake godine u pet kategorija, i to u idućih 10 godina. U pitanju su točno specificirane kategorije: zaštite i obnove prirode, čišćenja zraka, oživljavanja oceana, smanjivanja otpada i zaustavljanja klimatskih promjena.

Ciljevi akcije

Cilj ove nagrade je potaknuti nove načine razmišljanja, a u skladu s time i nove tehnologije, drugačije društvene sustave, novi politički pristup i adekvatna rješenja.
Nagradu podržava organizacija Global Alliance, čiji su partneri neprofitne  međunarodne udruge i organizacije koje se zalažu za okoliš i održivi razvoj, odnosno oni za koje se smatra da imaju znanja i sposobnosti prepoznavanja najboljih rješenja. U kraljevskoj obitelji dugo se već javno govori o potrebi zaštite okoliša. Pokretanju nagrade prethodio je dvogodišnji rad Kraljevske zaklade vojvotkinje i vojvode od Cambridgea na razvoju ovog projekta.


Vođenje projekta

Projektom će upravljati Kraljevska zaklada dok će projekt novčano poduprijeti i bogati filantropi i razne organizacije. Princ William i Kate Middleton kao roditelji troje djece smatraju da djeci treba ostaviti svijet u boljem stanju od ovoga u kojem je sada. Oni se slažu sa znanstvenicima koji smatraju da je za spas planeta ključno iduće desetljeće ili nam više nema spasa.

Inspiracija

Nagrada je inspiriran željom predsjednika Johna F. Kennedyja o slijetanju čovjeka na Mjesec, a koja je konačno i realizirana nakon njegove smrti. Prva nagrada bit će dodijeljena 17. listopada ove godine. U vijeću će biti stručnjaci iz područja zaštite okoliša, pokrovitelji, ali i javnosti poznata lica. Svečana dodjela održavat će se svake godine u različitim gradovima svijeta. Prva svečana dodjela održat će se u Londonu 2021. godine. Novac će biti raspodijeljen u projekte za zaštitu i očuvanje okoliša, prema dogovoru s primateljima nagrada.

Ukoliko ovaj projekt propadne vjerojatno će “otkucati” sat i klimatske promijene se više neće moći zaustaviti, što će imati za posljedica klimatske migracije velikih razmjera, nestajanje hrane, ratove za preostale resurse i druge neželjene “scenarije”.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari