Kao iz Verneova romana: Američki predsjednik htio je financirati bizarnu ekspediciju u – središte Zemlje!

John Quincy Adams (1767. – 1848.) nesumnjivo je bio inteligentan i sposoban čovjek. U ranoj mladosti, pratio je oca u nizu diplomatskih službi u Europi; diplomirao je pravo kao jedan od najboljih studenata na prestižnom Harvardu, nakon čega je primljen u odvjetničku komoru u Bostonu; bio je prvi američki veleposlanik u Rusiji, a 1825. godine postao je predsjednikom SAD-a. Po isteku mandata, do smrti je bio zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa, gdje se isticao kao protivnik širenja ropstva.

Unatoč svim postigućima, Adams je bio poprilično ekscentričan. Primjerice, radne dane je započinjao kupanjem u rijeci Potomac, i to bez kupaćih gaćica. Činio je to i na temperaturama ispod ništice, uvjeren da upravo plivanju duguje čelično zdravlje. Prema nepotvrđenoj glasini, novinarka Anne Royall nije mogla dobiti intervju s predsjednikom redovitim putem, pa ga je našla na kupanju i sjedila na njegovoj odjeći, uredno položenoj uz obalu, dok nije pristao na razgovor. Nadalje, u Bijelu kuću je doveo uistinu neobična kućnog ljubimca – aligatora! Krupni gmaz bio je poklon markiz Lafayettea, francuskog aristokrata. Zubatog miljenika Adams je držao u kadi te ga koristio kako bi plašio posjetitelje i suradnike, a priča se da ga je naučio i nekim trikovima.

Sa staze osebujnosti predsjednik je zakoračio na onu čistog ludila odobrivši jedan od najbizarnijih planova ikad skovanih u ljudskoj glavi. Koncem dvadesetih godina devetnaestog stoljeća, stanoviti John Cleves Symmes, pobornik teorije “šuplje Zemlje”, održao je predavanja u nizu američkih gradova. Za neupućene, riječ je o pseudoznanstvenoj hipotezi koja sugerira da je unutrašnjost našeg planeta šuplja, štoviše, da u njoj postoje uvjeti za život. Besmislicu u koju danas ne vjeruju ni najokorjeliji teoretičari zavjera, da u sferi unutar zemaljske sfere žive ljudi-krtice, odlučio je dokazati. Ma koliko ludo zvučalo, američki predsjednik odobrio je financiranje ideje kojoj se većina suvremenika smijala – ekspedicije u središte Zemlje! Vodio se pragmatičnom nakanom: ako se doista otkrije da unutar planeta žive ljudi, s njima će se moći trgovati. Symmes je, s timom od stotinjak ljudi, trebao otputovati na Arktik: po njegovim proračunima, ondje se nalazio ulaz u unutrašnjost Zemlje. Na sreću ljudi-krtica, Adamsov mandat je istekao prije nego što su prikupljena sredstva za ovo putovanje, a njegov nasljednik Andrew Jackson nije htio ni čuti za mahniti plan.

Piše: Lucija Kapural


Komentari