Kao dječak, Salvador Dalí gurnuo je vršnjaka s mosta: “Želio sam vidjeti boju krvi!”

Fotografija: YouTube screenshot

Njihova platna vise u najpoznatijim muzejima svijeta, a slike se procjenjuju na milijune eura. Donosimo zanimljivosti o najvećim slikarima svih vremena – jedni su bili punokrvni altruisti, a drugi ništarije koje je trebalo zaobilaziti u širokom luku!

1. Francuski slikar Claude Monet (1840. – 1926.), jedan od glavnih i najdosljednijih predstavnika impresionizma, zapamćen je po revolucionarnom pristupu boji, istraživanju svjetlosti i razvijanju neposrednog odnosa s prirodom. Premda su njegova djela danas među najvrednijima na svijetu, dobar dio života proveo je u teškoj neimaštini. U jednom trenutku, čak si je pokušao oduzeti život: shvativši da nema novca za račune, bacio se u Seineu, ali se ipak predomislio te nekako doplivao do obale.

2. Talijanski renesansni slikar, kipar, graditelj, inženjer i pisac Leonardo da Vinci (1452. – 1519.), jedan od najvećih umjetnika u povijesti čovječanstva, obožavao je životinje. “Doći će vrijeme kad ćemo na ubijanje životinja početi gledati kao što sada gledamo na ubijanje ljudi”, izjava je koja mu se pripisuje. Zna se da je kupovao ptice na lokalnoj tržnici, da bi ih potom iz kaveza puštao na slobodu, a naročito se divio mačkama, koje se pojavljuju na mnogim njegovim skicama.

3. Rembrandt van Rijn (1606. – 1669.), majstor chiaroscura i jedan od najsvestranijih umjetnika svih vremena, stvarao je djela prepuna suosjećanja. Kao osoba je, međutim, bio sušta suprotnost: opisivali su ga kao egoista i patološkog škrca. Te osobine do izražaja su došle nakon što je njegova veza sa sluškinjom Geertje privedena kraju. Nesretna žena tužila ga je za lažno obećanje o braku te tražila da joj sud dodijeli neku vrstu alimentacije. Ne želeći joj dati ni novčića, potplatio je navodne svjedoke te je siroticu uspio strpati u zatvor pod optužbom da se bavila prostitucijom.

4. Pjesnik Dante bio je blizak prijatelj slikara Giotta di Bondona (1267. – 1337.). Kad je prvi put došao u njegov dom i vidio mu djecu, oku ne baš ugodnu, poeta se zlobno nacerio. “Prijatelju, kako to da drugima stvaraš prekrasna djela, a sebi ovakva?” upitao ga je, upirući pstom u rugobnu nejačad. Poznat po smislu za humor, Giotto je kao iz topa odvratio: “Prijatelju, to ti je zato što djela namijenjena drugima stvaram danju, a ona sebi noću!”


5. Nadrealistički slikar Salvador Dalí (1904. – 1989.), čovjek koji je svoje brkove nazivao antenama za komunikaciju s izvanzemaljcima, buduću suprugu zavodio utrljavši si izmet na kosu, a na povocu šetao ozelota, znakove mentalne nestabilnosti pokazivao je još kao dječak. Kad mu je bilo deset godina, gurnuo je vršnjaka s mosta. Na pitanje što ga je nagnalo na taj čin, odgovorio je: “Želio sam vidjeti boju krvi”.

6. Barokni slikar Michelangelo Merisi, po mjestu rođenja poznat kao Caravaggio (1571. – 1610.), bio je prvorazredan nitkov. Pio je kao smuk, svakodnevno posjećivao bordele i lemao namjernike koje bi ga krivo pogledali, a sumnjičili su ga i za ubojstvo policijskog narednika. Zahvaljujući debelim vezama, uspio je pobjeći iz pitvora. Nije se opametio: za vrijeme igre slične tenisu, optužio je protivnika da vara te ga u bijesu ubio nožem. Osuđen na smrt, uspio je pobjeći iz Rima.

7. Pablo Picasso (1881. – 1973.), osnivač kubizma i jedan od najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća, imao je na stotine ljubavnih partnerica. Zanimljivo je da serijski ženskar nije osobito cijenio pripadnice ljepšeg spola, smatrajući ih intelektualno inferiornima muškarcima, a osobito alergičan bio je na one koje bi se drznule baviti se stvaralačkim radom!

Piše: Lucija Kapural

Komentari