Kanibal s Fidžija: Okrutni poglavica hranio se isključivo ljudskim mesom – računa se da je za života pojeo između 872 i 999 ratnih zarobljenika!

Koji je glumac morao nositi cipele s debelom potplaticom kako bi poljubio filmsku partnericu u jednom od najpoznatijih filmova svih vremena? Zašto oni koji su se trznuli nakon smrti nisu mogli dobiti kršćanski sprovod u srednjovjekovnoj Europi? U želucu kojeg poglavice je završilo više od osam stotina ljudi? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Kad se 1975. godine jumbo jet približavao zračnoj luci “John F. Kennedy” u New Yorku, odozgor ga je udario snažni nalet vjetra. Zrakoplov se srušio, a 113 osoba koje su bile u njemu je poginulo. Avion je letio kroz oluju s jakom kišom, no tragediju je izazvala silazna zračna struja. Riječ je o snažnom vjetru koji izbija iz donjeg dijela olujnog oblaka, a udara brzinom od stotinu kilometara na sat.

2. Indijski fakir Swami Maujgiri Maharju je, u skopu potrage za prosvjetljenjem, na nogama bez prekida stajao punih – sedamnaest godina! U neudobnom položaju je spavao, jeo, pio i vršio nuždu.

3. Malo je ljudi koji nisu pogledali film “Casablanca”, kultnu romantičnu dramu iz 1942. godine s Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Izbor protagonista bio je sjajan, no donio je brojne tehničke probleme. Sa 170 centimetara visine, Bogart se doimao smiješnim u zagrljaju deset centimetara više Bergman, pa je čitavo vrijeme snimanja bio prisiljen nositi cipele s debelom potpeticom. To, međutim, nije bilo dovoljno, pa je snimatelj koristio brojne trikove kako bi ih uskladio po visini. “Kemija” između dvoje glumaca bila je glumljena: u stvarnosti, nisu podnosili jedno drugo.

4. Konvulzije nakon smrti rijetka su no posve prirodna pojava. U srednjem vijeku, ovakvo grčenje trupala interpretirano je, međutim, kao nedvojben znak demonskog zaposjedanja. Vjerovalo se, naime, da su demoni bestjelesna bića koja traže tjelesni “dom”, a smatralo se da su najranjiviji oni umirući ili netom izdahnuli. Jednom kad bi se neki mrtvac proglasio opsjednutim, nije mogao dobiti kršćanski sprovod: njegovo tijelo je bacano u raku bez obreda i nadgrobnog spomenika.


5. Udre Udre, poglavica s Fidžija koji je umro 1840. godine, bio je jedan od najneumornijih kanibala u povijesti. Konzumirao je, vjeruje se, isključivo “ljudetinu”, a tijekom života u njegovom je želucu završilo između 872 i 999 osoba. Kažu da je uvijek nosio malo pečena ljudskog mesa sa sobom, uredno pospremljenog u kutijicu, za slučaj da poželi snack. Osobno nije ubijao one koje je jeo – najčešće se radilo o pripadnicima suparničkih plemena, zarobljenih u bitki, koje su klali njegovi najpouzdaniji ljudi. Svaki pojedeni bi dobio neku vrstu spomen-kamena u Udreovom vrtu.

6. Prvi parobrod koji je, u lipnju 1819. godine, preplovio Atlantik bio je “SS Savannah”. Javnost je bila ushićena, a neki su spekulirali da bi se moćno plovilo moglo upotrijebiti za oslobađanje Napoleona Bonapartea, koji je u to doba bio zarobljen na Svetoj Heleni. Jerome Bonaparte, Napoleonov brat, bio je, naime, ponudio izdašnu nagradu za oslobađanje bivšeg cara uz uzništva na otoku usred Atlantika.

7. Otkako je, šezdesetih godina prošlog stoljeća, otkrivena na peruanskom lokalitetu Nepeña Valley, zagonetna građevina El Volcán ne prestaje golicati maštu. Ova drevna piramida, podignuta između 900. i 200. godine prije Krista, ime duguje činjenici da je oblikovana poput vulkana. Riječ je o humku visokom šesnaest metara, na čijem se vrhu, iz zračne perspektive, može vidjeti neka vrsta kratera. Istraživanja su pokazala da su se na tome mjestu održavali vjerski rituali, koji su bili dio kulta štovanja Sunca.

Piše: Lucija Kapural

Komentari