Kakve veze ima drevna mumija s najpoznatijim brodolomom u povijesti?

Ilustracija: YouTube screenshot

Što je to “Dekret rupčića”? Je li potonuću “Titanica” kumovalo drevno egipatsko prokletstvo? Koji je se glazbeni velikan godinama dopisivao sa svojom darežljivom pokroviteljicom, ženom koju nikada nije ni upoznao? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Pod utjecajem supruge Marije Antoanete, Luj XVI. (1754. – 1793.) donio je možda najbizarniji pravni akt svih vremena. Riječ je o tzv. “Dekretu rupčića”. Kako bi udovoljio kraljičinu hiru, koja je muške maramice različitih veličina i oblika smatrala estetski odbojnima, donio je ukaz kojim se Francuzima zabranjuje da u reverima nose bilo kakve rupčiće osim onih pravokutnih, točno propisane veličine!

2. Koncem 19. stoljeća, u Luksoru je otkopana grobnica Amen Ra, egipatske princeze koja je živjela u desetom stoljeću prije Krista (na slici!). Sarkofag ove visoke svećenice bio je bogato ukrašen zlatom, a na zidovima grobnice je navodno bilo ispisano prokletstvo, koje je imalo zapasti svakoga tko remeti njen mir. Prema pričama, koje su poprimile razmjere urbanih legendi, svi arheolozi koji su na bilo koji način bili povezani sa sarkofagom dočekali su nelijepi kraj. Na koncu su, kažu, ostaci Amen Ra ukrcani na brod koji je 14. travnja 1912. iz Southamptona zaplovio prema New Yorku. Taj brod zvao se “Titanic”. Je li prokletstvo drevne mumije imalo neke veze s najpoznatijim brodolomom u povijesti? Po svoj prilici se radi o pukoj novinskoj “patki”. Ne postoje, naime, dokazi da se sarkofag svećenice uopće nalazio na “Titanicu”.

3. Jedna od najpoznatijih fotografija Winstona Churchilla (1874. – 1965.), nastala u vrijeme Drugoga svjetskog rata, britanskog državnika prikazuje smrknutog lica. Mnogi su njegov izraz interpretirali kao odlučnost u izazovnim vremenima, no zapravo mu je kumovalo nešto drugo. Churchill je, naime, bio mrgodan zato što mu je fotograf sekundu ranije otrgnuo cigaru iz usta!

4. Bitku kod indijskoga grada Haldighatija, vođenu 18. lipnja 1576. između konjice Maharane Prata, vladara Mewara, i snaga mogulskog cara Akbara, obilježio je jedan od najbizarnijih i najkrvavijih dvoboja u povijesti. Bahlul Khan, poglavica paštunskog plemena Lodi, izazvao je Maharanu Prata na dvoboj, a ovaj je prihvatio odmjeriti s njim snage. Dvojica muškaraca dojahala su jedan prema drugom u punom galopu, vitlajući sabljama. Izazivač je izvukao deblji kraj: Maharana Prat je tim hladnim oružjem prepolovio ne samo protivnika već i njegova konja!


5.  Imućna udovica Nadežda von Meck svake je godine slala pozamašnu svotu ruskom skladatelju Pjotru Iljiču Čajkovskom (1840. – 1893.), omogućivši mu materijalnu neovisnost. Činila je to pod jednim uvjetom: da se njih dvoje nikada ne sretnu! Ekscentrična dama je, naime, bila uvjerena da će se razočarati ako ikad upozna svoga idola. Čajkovski je s pokroviteljicom vodio bogatu prepisku, koja je istraživačima poslužila kao dragocjen izvor podataka o njegovu životu i estetskim koncepcijama.

6. U ljeto 1997. devetogodišnji dječak Simion Jarkov u blizini Katange na Tajmirskom poluotoku pronašao je dvadeset tri tone težak blok leda s ostacima 20.380 godina starog mužjaka mamuta. Francuski istraživač Bernard Buigues planirao ga je klonirati, ali je njegova ideja propala jer na mamutovim kostima nije bilo mesa.

7. Kriminalac James W. Rodgers (1910. – 1960.) upisao se u povijest kao posljednji Amerikanac kojeg je smaknuo streljački vod. Na smrt je osuđen u Utahu, zbog ubojstva rudara Charlesa Merrifielda. Kad je stiglo vrijeme da izrazi posljednju želju, zatražio je – pancirku! To mu, iz očitih razloga, nije odobreno. Umjesto toga, ponudili su mu kaput, na što se nacerio: “Ne treba mi… Tamo gdje idem je, kako sam čuo, poprilično toplo”. Dana 30. ožujka 1960. godine, smaknut je u kaznionici u gradu Draperu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari