Kako su karamele spasile američke vojnike?

Fotografija: YouTube screenshot

Sukob kod rezervoara vode Chang Jin iz 1950. godine po svoj je prilici najneobičnija bitka koja se odigrala tijekom Korejskog rata. Poprište joj je bilo u Sjevernoj Koreji, nakon što je Kina intervenirala kako bi spasila sjevernokorejski režim od snaga UN-ove koalicije predvođene SAD-om, a presudnu ulogu u njoj je odigrao jedan – slatkiš!

Evo kako je došlo do toga: više od 120 tisuća kineskih vojnika opkolilo je brojčano četiri puta slabije američke snage. Kao da to samo po sebi nije bilo dovoljno pogibeljno, temperature su se spustile do pet stupnjeva ispod ništice – danju. Noću, padale su do minus dvadeset pet. Sve se zaledilo. Zalihe hrane su se dramatično stanjile; zalihe municije još više.

U jednom trenutku, Amerikanci su ostali bez minobacačkog streljiva te su od zapovjedništva zatražili da im se nova pošiljka dostavi padobranima. Kako bi prikrili svoj manevar, koristili su šifre za pojedine vrste streljiva, a šifra za minobacačke projektile bila je “Tootsie Rolls”, prema tada popularnoj američkoj marki karamele.

Kad je podrška iz zraka stigla, pokazalo se da je netko sjedio na ušima kad se pričalo o šifriranim porukama – sirotim ljudima doista su dostavljene karamele, okus čokolada! Shvativši da od municije nema ni “m”, zaključili su da je s njima svršeno. Nevjerojatna ironija sudbine za njih je imala drugačiji plan.

Šećer iz karamela, koje su onako zaleđene bezvoljno trgali zubima, očito je dobro podmazao moždane vijuge vojnika. Shvativši da se ljepljivi slatkiši zagrijavaju pri žvakanju, da bi se ponovno smrznuli na vanjskoj temperaturi, Ameri su njima pokrpali cijevi za dovod goriva u vozila, koje su bile popucale zbog studeni. Tada su ranjene i promrzle drugove potrpali u terence te, probivši se kroz neprijateljske redove, pobjegli na sigurno!


Piše: Lucija Kapural

Komentari