Kako nadmudriti serijskog ubojicu?

Serijski ubojice, silovatelji i sadisti nerijetko postaju medijske zvijezde: Ted Bundy, Jeffrey Dahmer i John Wayne Gacy samo su neka od imena koja već godinama mračno odzvanjaju u kolektivnoj psihi. Nažalost, izuzev ožalošćene rodbine, imena njihovih žrtava malo tko pamti… Možda zato što nisu tu da bi ispričale svoju priču. Postoje, međutim, ljudi koji su uspjeli pobjeći iz ralja ludila, a njihova iskustva važne su lekcije iz opstanka. Jedna od takvih osoba jest Rose Steward, žena koja je preživjela susret s monstruoznim Deanom Catrerom.

Carter, danas 65-godišnjak, na prvi se pogled doima kao simpatičan čovjek: krupni brkonja toplih očiju obožava poeziju i životinje, a poznat je i po tome što zapisuje aforizme o ljepoti života. U njegovu slučaju, izgled vara: bivši kamerman zadnjih trideset pet godina sjedi u ćeliji smrti u San Quentinu, osuđen za šest silovanja i pet ubojstava. Svoje je žrtve napadao tolikom surovšću da je i rodbina imala problema s njihovom identifikacijom! Hrabra i domišljata Rose Steward odbila je postati dijelom njegove krvave statistike.

U ožujku 1984. godine, dok je spavala, u Roseinu kuću provalio je visoki brkati muškarac. Kako se osjećala probudivši se s oštricom noža ispod vrata, ne usudimo se ni zamišljati. Najgore je, nažalost, tek bilo pred njom. Narednih pet sati, sirota djevojka je opetovano silovana i premlaćivana. Za vrijeme torture, dvaput je izgubila svijest, da bi ju napadač u jezivu stvarnost prizvao polijevajući je hladnom vodom. “Kujo, poslužila si svrsi, sada je vrijeme da umreš!”, rekao joj je nakon zadnjega seksualnog napada, a pred njenim očima bljesnula je oštrica.

Shvativši da je samo lukavstvo može spasiti, Rose je pomilovala ruku koja je držala nož. “Zašto bi me ubio? Ni s jednim muškarcem nisam uživala kao s tobom”, rekla je napadaču, prisiljavajući se na koketni osmijeh. Otišla je i korak dalje – nježno je poljubila čovjeka koji se nad njom satima životinjski iživljavao. Dogodilo se čudo: ovaj joj je povjerovao. Čim je napustio njenu kuću, Rose je pozvala policiju. Napadač, Dean Carter, uhićen je nakon nekoliko tjedana. Upravo Roseino svjedočenje omogućilo je poroti da ga proglasi krivim i osudi na smrt.

Piše: Lucija Kapural


Komentari