Kako je završio čovjek odgovoran za provedbu Hitlerova konačnog rješenja?

Heinrich Himmler je jedan od najozloglašenijih likova u povijesti, najpoznatiji po provođenju Hitlerova konačnog rješenja, te je danas zapamćen kao osoba odgovorna za ubojstvo 6 milijuna Židova, kao i 200 000 do 500 000 Roma, velikog broja osoba s invaliditetom i drugih skupina. Zanima li vas kako je završio, zavirite u članak koji slijedi.

Hitler proglasio Himmlera izdajnikom

Godine 1945. razočarani Himmler se želio se predati zapadnim saveznicima zbog čega je kontaktirao Eisenhowera preko predsjednika švedskog Crvenog križa Folkea Bernadottea. On je pod svaku cijenu želio izbjeći suđenje za ratne zločine. Eisenhower pak nije želio imati nikakve veze s njim zbog čega je taj plan propao. Himmlerova ideja je bila da Njemačka sklopi mir sa Zapadom, a potom nastaviti rat protiv Rusije. Hitler je, naravno, za to doznao i proglasio Himmlera izdajnikom i izbacio ga iz Nacističke stranke i maknuo ga sa svih funkcija.

Prerušeni Himmler

Nakon toga Himmler se prerušio kako bi napustio Njemačku. Obrijao si je brkove, stavio povez preko oka te odjenuo uniformu tajne terenske policije i pribavio si lažne dokumente na ime Heinrich Hitzinger. Vjerojatno se pitate zašto je Himmler odjenuo uniformu tajne terenske policije, a ne civilnu odjeću. Najvjerojatnije jer se nadao da će s obzirom na nisku rangiranost proći kroz kontrolne točke, ali je bio u krivu. S jednom grupom suistomišljenika krenuo je potrazi za izlazom iz Njemačke. Bilo je to 11. svibnja 1945. Grupa se nakon nekog vremena razdvojila. Dana 21. svibnja Himmler je s još dvije osobe zaustavljen na kontrolnoj točki koju su postavili Sovjeti. Tijekom iduća dva dana premještan je iz jednog u drugi logor, da bi 23. svibnja 1945. bio predan Britancima u blizini Lüneburga. Tijekom rutinskog ispitivanja Britancima je priznao je tko je. Nakon toga je odveden u sjedište Druge britanske armije gdje je trebao obaviti liječnički pregled.


Pokušaj sprječavanja samoubojstvo

Tijekom pregleda Himmler je zagrizao kapsulu cijanida i pao na zemlju. Kada se prostorijom počeo širiti miris cijanovodične kiseline liječnici su shvatili o čemu je riječ, prevrnuli su ga i gurnuli mu usta u zdjelu s vodom kako bi isprali otrov. On je cijelo vrijeme stenjao i gunđao, nazivao sve oko sebe svinjama, no Himmlerov je jezik bio osiguran tako da spriječi gutanje otrova. No, ipak je umro u roku od 15 minuta. Nakon smrti napravljena je njegova posmrtna maska. Ubrzo je odrađena i obdukcija,kao i provjera identiteta uz pomoć zubnog kartona, nakon koje je pokopan u neobilježenom grobu u blizini Lüneburga. Lokacija groba danas je nepoznata.

Nakon Himmlerove smrti, živ je ostao još samo ministar vanjskihposlova Joachim Von Ribbentrop dok su svi ostali najveći zločinci iz redova rukovodećeg kadra bili ili uhvaćeni ili mrtvi.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari