Kako je stvoren Ledeni hotel, najosebujniji ugostiteljski objekt na svijetu?

Na krajnjem sjeveru Švedske, u slikovitom selu Jukkasjärvi, prije trideset godina otvoren je možda najosebujniji ugostiteljski objekt na svijetu. Svakog travnja, taj hotel se otapa na suncu, da bi, poput feniksa, u prosincu uskrsnuo u novom sjaju. Ne, nije riječ o magiji: hotel je napravljen od leda!

Za bajkovito zdanje zaslužna je bistra rijeka Torne, koja vještim graditeljima isporučuje najčišči led na svijetu. Sve je započelo 1989. godine, kad je grupa japanskih umjetnika u  Jukkasjärviju održala izložbu skulptura napravljenih od leda. Njihova ljepota oduševila je lokalni živalj, pa su seljani sljedeće godine dali sagraditi iglu, koji je funkcionirao kao umjetnička galerija. Projektirao ga je francuski umjetnik Jannot Derid, čovjek kojem su slavu u domovini donijele maštovite instalacije. Turisti su počeli pristizati, a premda mjesto nije bilo zamišljeno kao hotel, oni hrabriji odvažili su se prespavati u ledenom zdanju, umotani u jelenju kožu. Tako je rođena ideja o ledenom hotelu, pa su pozvani arhitekti, dizajneri, kipari i “šljakeri” da provedu ideju u djelo. Ishotellet, kako ga Šveđani nazivaju, isprva je imao samo jednu sobu i maleni bar, a svakom njegovom narednom inkarnacijom broj prostorija se povećavao. U prosjeku, za gradnju hotela zadnjih godina valja nabaviti 3.000 tona leda i 30.000 kubičnih metara snijega!

Prošle se godine mogao pohvaliti sa stotinjak soba te najpopularnijim mjestom u zdanju, “Absolut Ice Barom”, gdje su na prozirnom šanku presvučenom jelenjom kožom nudili šarene koktele, dakako, servirane u ledenim čašama. Hotelski restoran nudi specijalitete koji prijaju na temperaturi od minus pet Celzijevih stupnjeva: jelenje meso te svježe pastrve, losose i somove. Svake godine, u hotelu se održavaju svadbe, izložbe ledenih skulptura te natjecanje u pjevanju laponskih narodnih pjesama (tzv. joik). Soba za mladence naročito je bogato ukrašena. Uzgred rečeno, ovo je jedina prostorija u hotelu koja se, iz razumljivih razloga, zaključava.

Piše: Lucija Kapural


Komentari