Kako je Londonski most završio u Arizoni?

Robert Paxton McCulloch (1911. – 1977.) rođen je, kako se to slikovito kaže, sa zlatnom žlicom u ustima. Negov djed John I. Beggs, jedan od prvih direktora kompanije koja će kasnije dobiti naziv “General Electric”, obogatio se provođenjem Edisonovih elektrana diljem Sjedinjenih Američkih Država, a uz to je dao obol razvoju modernih tehnika poslovnog računovodstva. Premda je naslijedio djedovo bogatstvo, ambiciozni i radišni McCulloch samo nekoliko godina nakon diplome na Sveučilištu Stanford nametnuo se kao jedan od najuspješnijih poduzetnika u čitavom Missouriju. Njegova prva tvrtka, “McCulloch Engineering Company”, proizvodila je motore i kompresore, a na trideseti rođendan za milijun dolara ju je prodao korporaciji “Borg-Warner”. Neko vrijeme bavio se proizvodnjom helikoptera, potom istraživanjem nafte, da bi mu basnoslovno bogatstvo donijelo tržište motornih pila i kosilica, napose revolucionarni model 2-25, moćna no lagana pila kojom su s lakoćom mogle rukovati i žene.

Godine 1963. kupio je deset tisuća hektara pustinjskog zemljišta u okrugu Mohave u Arizoni, gdje će podići grad Lake Havasu City. Kako bi ubrzao njegov razvoj, ondje je godinu dana kasnije otvorio tvornicu motornih pila, u kojoj je zaposlio 400 ljudi. Grad je rastao, da bi 1971. godine postao bogatiji za nevjerojatnu atrakciju: u njega je preseljen čuveni Londonski most! Kako je do toga došlo?

Most, koji je povezivao središte Londona s južnim obalom, Englezi su početkom šezdesetih odlučili zamijeniti novim, znatno izdržljivijim, budući da je polagano ali sigurno, zbog opterećenja tisuća automobila, tonuo u Temzu. Stari most, međutim, nisu uništili, već su tu povijesnu znamenitost prodali najboljem ponuđaču – Robertu Paxtonu McCullochu. Cijena? Prava sitnica – dva i pol milijuna dolara! Most je potom razmontiran te, u dijelovima pedantno obilježenim brojkama, prevezen osam i pol tisuća kilometara dalje, na drugi kontinent. Za taj pothvat McCulloch je morao iskeširati dodatnih sedam milijuna zelembaća. Otvaranje mosta, kojem su prisutstvovale onodobne filmske zvijezde i londonski gradonačelnik, bilo je prava senzacija: tom prigodom upriličena je parada te jedan od najvećih vatrometa na američkom tlu. Prema legendi, McCulloch zapravo nije znao što kupuje: mislio je da je zapravo “pazario” londonski Tower Bridge, znatno impresivniji most, pa je bio razočaran kad su ga radnici montirali!

Još jedan detalj vrlo je zanimljiv – gradu zapravo nije trebao most, jer nije imao plovnih putova. Kako bi svrha mosta bila opravdana, odlučni poduzetnik ispod njega je dao iskopati umjetni kanal. Mještani, od kojih su ga mnogi smatralu luđakom, komentirali su: “Ljudi grade mostove kako bi prešli rijeku, a McCallough je izgradio rijeku ispod mosta!”

Piše: Lucija Kapural


Komentari