Kako je Biblija spasila život mladog vojnika – i to doslovce!

Leonard Knight pictured in WW1. See SWNS story SWBIBLE; A pocket Bible which saved the life of a First World War soldier has emerged after being passed down five generations - with the original bullet embedded into it. Leonard Knight was just 17 years-old when he enlisted and his aunt Minnie Yates gave him what was to be the lifesaving little book. The bible, which dates back to July 1915 when Minnie wrote her good luck message to Leonard, has since been passed down through her family. It is thought the book was positioned over brave Leonard's chest in his uniform's top pocket when the enemy bullet struck and went through to its final pages.

Leonard Knight bio je posve običan mladić. Pohađao je školu, družio se s prijateljima, nedjeljom odlazio na misu. Njegov pomalo monoton život u engleskoj provinciji naprasno je prekinuo Prvi svjetski rat. Mada mu je bilo tek sedamnaest, Knight kao dobrovoljac odlazi na bojište, napustivši rodni Wychbold, pitoreskno seoce u okrugu Worcestershire.

Na rastanku, obožavana tetka darovala mu je džepnu Bibliju, zamolivši ga da je uvijek nosi sa sobom, valjda kako bi dobio zaštitu s nebesa. Bizarnim slijedom događaja, Sveto pismo mladiću je uistinu spasilo život!

Evo što se dogdilo: neoprijateljski strijelac pucao je u Knighta. Metak bi završio u njegovom srcu da nije bilo dara tetke Minnie – zaustavio se u Bibliji, pedesetak stranica do korica! Šokiran ali bez ogrebotine, momak je kasnije pričao ratnm drugovima da ga je sam Bog poštedio.

Knight je preživio rat, no njegova daljnja sudbina nije poznata. Rijetki sačuvani dokumenti svjedoče o njegovu kraćem boravku u psihijatrijskoj ustanovi, pa se spekulira da je patio od neke vrste PTSP-a. Pouzdano se zna samo da je spasonosno štivo čuvao kao relikviju, te da ju je oporučno ostavio svojoj djeci. Biblija je prošla ruke pet generacija, a trenutačno je u vlasništvu Paule Ryan, šezdesetčetverogodišnjakinje iz Bristola. Zanimljivo, njemački metak, koji je bio namijenjen Paulinu davnom pretku, još uvijek se nalazi u njoj!

Piše: Lucija Kapural


Komentari