Kadar slavne obdukcije izvanzemaljca iz Roswella ponuđen na aukciji za početnu cijenu od milijun dolara

Kadar filma navodne “obdukcije izvanzemaljca” iz Roswella u Novom Meksiku se našao na aukciji tvrtke Rarible koja uspješno trguje multimedijalnim sadržajima. Na prodaju je stavljen prizor koji prikazuje “obdukciju izvanzemaljca” a koji se u svojoj letjelici srušio pokraj gradića Roswell u Novom Meksiku.

Kako je sve počelo?

Slučaj Roswell datira iz 1947. kada su dijelove neidentificiranog letećeg objekta (NLO-a) pronašli lokalni farmeri, a koji su o svemu obavijestili policiju. Slučaj je, naravno, preuzela vojska koja je izašla na poprište događaja i pokupila nalaze. Uskoro je lokalna radio stanica objavila da je dobila službeno priopćenje od glasnogovornika američke vojske prema kojem je vojska došla u posjed NLO-a. Događaj je izazvao pravu senzaciju. No, ubrzo je stigao i demanti kojim se tvrdi da ovdje nije bila riječ o izvanzemaljskoj letjelici već običnom meteorološkom balonu.

Vojska je demantirala sama sebe

Godine 1995. vojska je pak sama sebe demantirala novom tvrdnjom da nije bila riječ o meteorološkom balonu već vojnom eksperimentu pod imenom “projekt Mogul”. Koliko je poznato bio je to tajni projekt zračnih snaga američke vojske koji je uključivao velike nadmorske balone s mikrofonima, čija je primarna svrha bila identificiranje zvučnih valova na znatnim udaljenostima povezanim sa sovjetskim ispitivanjima atomske bombe. Nekako u to vrijeme u javnost je “procurio” ovaj film.


Na prodaju je stavljen samo kadar, a ne cijeli film

Početna ponuda za film iznosi milijun dolara ili 450 Ethereuma (kriptovaluta). Ono što je interesantno da na prodaju nije stavljen cijeli film koji traje nešto manje od 20 minuta već samo jedan kadar tog 16-mm filma. U pitanju je ipak ključni kadarna kojem se vidi beživotno tijelo, navodnog, izvanzemaljca kojega seciraju agenti američke vlade. Kadar spomenutog filma našao se na aukciji kao nezamjenjivi token (NFT), a što bi pojednostavljeno značilo original pri čemu se jamči najvišem ponuđaču da će dobiti jedinstveni kod za provjeru autentičnosti zajedno s originalnim kadrom filma.

Između skepse i bezrezervnog vjerovanja

Snimku je nabavio Ray Santilli, britanski producent još 1992. godine od umirovljenog američkog vojnog snimatelja. Ovaj je film od početka podijelio javnost na one koji filmu bezrezervno vjeruju i one koji su prema cijeloj priči skeptični, kao i na one koji nisu sigurni koje bi stajalište prema cijeloj stvari zauzeli. Doza nepovjerenje je pojačanja kada je kipar i dizajner za filmske efekte John Humphrey izjavio da je on tvorac beživotnog tijela, kao i da se i sam pojavljuje u filmu kao jedan od patologa. Godine 2017. redatelj Spyros Melaris ovu je prethodno ispričanu priču dodatno ojačao izjavom da je sve snimljeno u njegovom londonskom stanu te da je korišteni model, zbog veće uvjerljivosti, bio ispunjen životinjskim organima.

Potvrda autentičnosti

Nakon niza vijesti koje su išle “niz dlaku” skepticima, prije dvije godine u javnost je izašao memorandum prema u kojem se navodi da je znanstvenik i agent CIA-e Kit Green potvrdio autentičnost snimke. Prema njegovom navodu tkivo izvanzemaljca i njegovi organi čuvaju se u “Medicinskom centru oružanih snaga Walter Reed u Washingtonu”.

Čekaju se rezultati aukcije

Prvi pokušaj prodaje ovog filma nije završio uspješno jer je došlo do rušenje sustava samo nekoliko minuta prije njezinog završetka. Nova aukcija je u tijeku i ostaje nam da sačekamo i saznamo kako će završiti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari