Kad se životinje iskorištavaju za zabavu: Slučaj odbjegle deve i dvije usputne žrtve

Izvor: Google Maps

Zoološki vrt za ljubimce nazvan Shirley Farms u okrugu Obion u Tennesseeju otužni je ostatak prošlosti u kojem se životinje iskorištavaju za zabavu. U pitanju je nekoliko bijednih zgrada smještenih uz glavnu prometnicu. Kada vidite farmu neće vas začuditi što nije zadovoljavala uvjete rada. Ipak unatoč nepovoljnim višegodišnjim izvješćima veterinarske inspekcije jasno je bilo svima da se tu životinje zanemaruju, no nitko nije reagirao. Naravno, dogodila se tragedija koja je sada imala za posljedicu reakciju.

Zabrinjavajuća izvješća

Prema zabrinjavajućim izvješćima inspekcije vidljivo je da deve i zebre nisu već godinama na farmi imale dovoljno vode i da su do nje dolazile na jednom plitkom i muljevitom potoku. Uz to nije postojao nikakakav nadzor interakcije između životinja i ljudi. Unatoč tome vrt je nastavio nesmetano s radom. Morala se dogoditi nesreće da bi se stvari promijenile.

Odbjegla deva se pretvara u ubojicu

Dana 10. ožujka 2022. jedna se deva odmetnula, a tko ne bi bez uvjeta za iole normalan život. No, nije bio problem u bijegu već u tome što je napala dvije osobe. Prema riječim očevidaca dvojica muškaraca Bobby Matheny (47) i Tommy Gunn (67) pokušala su uhvatiti odbjeglu živoitnju, no ona ih je tada napala i počela gaziti. Oba su mukarca nakon toga ostala ležati na podu. Karl Jackson, šerif okruga Obion dobio je dojavu da izađe na teren zbog napada deve dromedarke. Po dolasku djelatnici šerifova ureda krenuli su prema tijelima, no pobješnjela deva je napala prvo šerifov automobil, a potom i službenike. Kako bi se obranili upotrijebili su silu, i ustrijelili devu. Dva muškarca koja su ležala na podu, ubrzo su proglašena mrtvima.


Izvor: Wikipedia

Državne institucije nisu radile svoj posao!

Američko ministarstvo poljoprivrede primilo je više izvješća o nepravilnostima prisutnim na farmi. Očito je da državne institucije nisu odradile svoj posao, a što je dovelo do tragedije. Primjerice u izvješću koje se datira još u srpanj 2019., deve i zebre nisu imale adekvatan pristup vodi. Deve nisu agresivne i slove za tihe životinje koje su u dobrim odnosima s ljudima. Izuzetak je sezona parenja kada mužjaci znaju pokazivati agresiju u borbi za ženke. No, stručnjaci upozoravaju da i strah i stes mogu dovesti do agresije. Kada su agresivne udaraju nogama, grizu, a ponekada trče za ljudima, a potom žrtve zgnječe težinom svog tijela pri čemu njihova težina može doseći i 1000 kilograma. Na Bliskom Istoku se zato drže u ograđenom prostoru.

Pomoćnica ravnatelja Zaklade PETA Debbie Metzler, je povodom ovog tragičnog događaja izjavila:

Ozljede su brojne kada se životinje iskorištavaju za zabavu, a PETA poziva sve da izbjegavaju ljigave atrakcije uz cestu kao da im životi ovisi o tome – jer u osnovi i ovise.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari