Kada je stvarnost čudnija od fikcije: Urnebesan susret Elvisa Presleya i Richarda Nixona u Bijeloj kući

Godine 1970. među najpoznatijim ljudima u SAD-u bili su kralj rock and rolla Elvis Presley i američki predsjednik Richard Nixon. U to vrijeme obojica su bila na vrhuncu slave, a smiješan i bizaran susret istovremeno dogodio se pred Božić 1970.

Kako je Elvis odlučio posjetiti Nixona?

Iako se na prvu, ovaj susret može činiti potpuno normalnim, detalji sastanka pokazuju da je bio daleko od toga. U to vrijeme Elvis je već konzumirao razne opijate i alkohol. Vjerojatno se pitate kako je uopće do susreta došlo, odnosno što je Presleya navelo da dođe u Bijelu kuću? Naime, Elvis se u predblagdanskom raspoloženju “malo” opustio i potrošio vrtoglavih 100 000 dolara na božićne poklone, što je naišlo na neodobravanje njegova oca i tadašnje supruge. Iznerviran prigovorima napustio je dom i krenuo hirovito za Washington. Po dolasku u Washington je zaključio da tamo ipak nije osobito zanimljivo pa je “skoknuo” do Los Angelesa. Tu mu je na pamet palo da bi bilo zgodno posjetiti pred blagdane američkog predsjednika u Bijeloj kući.

Zabrinutost supruge za muža


Njegova žena Priscilla je izjavila da je tada bila zabrinuta za Elvisa jer je po prvi puta putovao sam, a kako je navela nije znao ni svoj telefonski broj, niti je imao gotovine. To je vrijeme kada je svijet uglavnom funkcionirao uz pomoć opipljivog novca. No malo pomnije čitanje njegova pisma, koje je uputio Nixonu, pokazuje da Elvis nije bio sam i da je bio u pratnji dvojice muškaraca.

Pismo puno pohvala i jedan prijedlog

Presley je na dopisnici American Airlinesa na brzinu napisao pismo predsjedniku Nixonu, u kojem mu je uputio gomilu pohvala te je tražio službeni sastanak s njim. Evo nekih pojedinosti iz pisma:

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Prvo bih se želio predstaviti. Ja sam Elvis Presley i divim vam se, i poštujem vaš Ovalni ured …

P. S. Vjerujem da ste vi, gospodine, jedan od 10 najboljih ljudi koje je Amerika dala. Imam osobni poklon za vas kojeg vam želim uručiti, a vi ga možete prihvatiti ili ga uzeti kada vam to bude zgodno.(slobodan prijevod)

U svom je pismu je, između ostalog, izrazio zabrinutost za budućnost zemlje, ponajprije vezano uz upotrebu droga i komunističku opasnost. Čak je izrazio želju da bude federalni agent, koji će raditi za vladu, ali u tajnosti. Usputno je naveo u kojem je hotelu odsjeo i u kojoj sobi te je “zlu ne trebalo” spomenuo i svoj hotelski pseudonim Jon Burrows. Nadodao je da će tu ostati dok ga predsjednik ne bude primio. Nakon što je sletio na aerodrom u Washingtonu, uzeo je limuzinu i uputio se do Bijele kuće gdje je svoje pismo dao osoblju iz Tajne službe. Elvis nije dugo čekao jer ga je predsjednik Nixon odlučio primiti još istog dana, kada mu je dostavljeno pismo.

Fotografija popularnija i od one slijetanja na Mjesec

Fotografija na kojoj se predsjednik Nixon i Presley rukuju, jedna je od najtraženijih fotografija američkog Nacionalnog arhiva, za koju kažu da je popularnija i od fotografije slijetanja na Mjesec. Fotka je smiješna, osobito kada se gleda u boji jer je Elvis na sastanak s predsjednikom stigao “prikladno odjeven” u ljubičaste baršunaste hlače i odgovarajuću jaknu, s nakitom te se slikao s ozbiljnim Nixonom. Elvis je tijekom susreta ponovno pitao predsjednika za značku federalnog ureda za narkotike i opasne droge. Nixon je provjerio da li mu takvu značku može dati i kada je dobio potvrdan odgovor, značka je bila Elvisova. Nakon toga Presley je presretan, jer je i sam bio ovisan, spontano zagrlio predsjednika. Kažu da su se svi zaposlenici uskomešali prilikom Elvisovog posjeta, a posebno onaj ženski dio. Tako dobro raspoložen kralj rock and rolla je poljubio jednu od tamošnjih tajnica. Njegovo dobro raspoloženje kasnije je u svojim memoarima objasnila Priscilla, rekavši da je to bio način da bez stresa radi ilegalne stvari putujući iz jedne države u drugu. Predsjednik je poslije i službeno zahvalio Elvisu na njegovom poklonu, revolveru Colt 45 iz Drugog svjetskog rata.

Fotografija danas u sjeni Trumpa!

Zašto je ova fotografija izazvala pozornost javnosti? Ponajprije jer je riječ o dvije potpuno proturječne osobe, barem svojim javnim imidžem, koje su na fotki spojile nespojivo, poželjno i nepoželjno, što je izazvalo ogromnu popularnost u javnosti.

Fotografija danas nije šokantna jer se svijet dosta promijenio, osobito nakon ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću, što je znatno urnebesnija priča. Nakon Elvisove i Nixonove fotke na kojoj su se susreli showman i predsjednik, kod Trumpa imamo te dvije osobnosti spojene u jednu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari