Kad te Fortuna pomiluje: Kako je siromašna crna djevojčica preko noći postala najpoželjnija američka udavača?

Godine 1914., dvanaestogodišnja crnkinja Sarah Rector (1902. – 1967.) preko noći je postala bogatašica. Evo kako je o toga došlo! Djevojčica je odrasla u Taftu, gradiću u Oklahomi koji se u to vrijeme nalazio na teritoriju indijanskog plemena Creek. Njeno djetinjstvo bilo je više nego oskudno – obitelj nije, istinabog, gladovala, ali nije bila ni daleko od toga.

Oklahoma je 1907. godine, kad je postala država u sastavu SAD-a, svakom djetetu darovala po 65 hektara zemljišta, kako bi se integrirali indijanski teritoriji. Nije se radilo o bogznakakvom blagoslovu – ta zemlja bila je teško obradiva a, da stvar bude gora, na nju je trebalo plaćati porez.

Kad mu je lokalni sud odbio zahtjev za prodajom jalova zemljišta, Joseph je danima rogoborio da je plodna zemlja razdijeljena privilegiranim bijelcima, dok su obitelji poput njegove dobile “rupu bez dna”. Nije mogao ni slutiti da mu je sud u tom trenutku napravio najveću uslugu na svijetu!

Početkom 1913. godine, na prezrenom komadu zemlje otkriveno je izdašno nalazište nafte, a već sredinom sljedeće godine američki mediji su o Josephovoj mezimici Sarah, uobičajenim rasističkim rječnikom, pisali kao o “najbogatijoj obojenoj djevojčici na svijetu”.


Do osamnaeste godine, imala je milijun dolara na bankovnom računu, a iza nje je, nimalo čudno, bilo mnoštvo bračnih ponuda i molbi za posudbu novca. Sve ih je redom odbijala, dok se nije zaljubila u skromna i radišnog mladića po imenu Kenneth Campbell. U braku, koji je bio kratkog vijeka, Sarah Rector dobila je troje djece. Nakon razvoda, njena veličanstvena vila postala je okupljalište crnačke elite, a domaćica je rijeke gostiju služila biranim jelima i pićima. Djecu su čuvale dvije dadilje, a vozač u livreji svaki dan ih je odvozio u školu.

Drugi put se udala u trideset drugoj, a sa suprugom Williamom Crawfordom vodila je restoran u kojem su goste zabavljali jazz velikani poput Counta Basieja i Dukea Ellingtona. Sve do šezdeset pete, kad je mirno preminula u snu, Sarah je vodila luksuzan i uzbudljiv život, a kao zaljubljenica u adrenalin, jurila je naokolo u svome sportskom automobilu, prikušivši na desetke kazni zbog prekoračenja brzine. Kako je govorila, “život treba živjeti punim plućima”…

Piše: Lucija Kapural

Komentari