Kad “moralna policija” pokuca na vrata: Predajte mi svoje seksualne igračke, vi poročna bagro!

Fotografija: JRank

Jedan od najodbojnijih likova u američkoj inačici mockumentary serijala “U uredu” nedvojbeno je onaj uštogljene, licemjerne puritanke Angele Martin. Tek najfanatičniji pobornici nagrađivanog sitcoma sjetit će se da spomenuta zaposlenica fiktivne tvrtke “Dunder Mifflin” posjeduje mačka Comstocka. Ime ovog četveronošca nije odabrano slučajno, štoviše, u savršenom je skladu s vlasničinim karakterom. “Posuđeno” je, naime, od Anthonyja Comstocka (1844. – 1915.), američkoga poštanskog inspektora i osnivača “Odbora za suzbijanje poroka”, svojevrske moralne policije.

Odlučan u namjeri da kršćanske vrednote naturi svima, ovaj proćelavi gospodin impresivnih brkova iz svakoga raspoloživog oružja napao je opačine svoga vremena, u rasponu od opscene literature i kontracepcije, preko kockanja i alkoholiziranja, do prostitucije i pobačaja. Činio je to, kako je rado isticao, kako bi zaštitio ranjive duše – one najmlađe. “Svijet je Sotonino lovište, a djeca su njegov najdraži plijen”, ponavljao je, tražeći opravdanje za bezobzirne nasrtaje u privatne živote svojih “fellow Americans”.

Pedantan kakav je bio, u opsežnoj knjižurini “Zamke za mlade” nabrojao je sve elemente društvenog života koji bi se mogli okarakterizirati kao pogubni po građanski moral i vrline. Iz teorije je, nažalost, ubrzo prešao u praksu. Godine 1873., na njegovu inicijativu, američki Kongres donio je zakon “Suppression of Trade in, and Circulation of, Obscene Literature and Articles of Immoral Use”. Kolokvijalno poznat kao “Comstockov zakon”, ovaj pravni akt zabranio je raspačavanje djela erotske tematike, kontracepciju, osobna pisma u kojima se spominje seks i štošta drugo. Ma koliko suludo zvučalo, tim zakonom je zabranjeno i tiskanje medicinskih udžbenika koji su sadržavali informacije o kontracepciji i pobačaju!

Zahvaljujući Comstockovom pregalaštvu, oko četiri tisuće osoba završilo je iza rešetaka zbog napada na javno ćudoređe, a mnoga klasična djela svjetske književnosti uklonjena su iz knjižnica. Posebno teško su bile pogađene žene koje su se bavile “najstarijim zanatom na svijetu”, zbog zabrane kontracepcije.

Godine 1880. Comstock je u svome moralističkom ludilu otišao korak dalje – njegovi ljudi počeli su plijeniti seksualne igračke uzduž i poprijeko Sjedinjenih Američkih Država. Do 1882. godine, zaplijenili su oko trideset tisuća kilograma ilegalnog materijala, odnosno onoga što je Comstock nazivao “đavoljom gumom”. U “čast” autokrata američkog morala, zabrane ovog tipa, koje su nastavljene i u dvadesetom stoljeću, dobile su posprdan naziv “comstockery”.


Piše: Lucija Kapural

Komentari