Jimmy Carter i veseli Japanci: “Predsjednik je ispričao šalu, izvolite se smijati!”

Koji su Očevi osnivači bili golobradi momčići u vrijeme potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti? Zašto su se članovi japanske delegacije grohotom smijali šali američkog predsjednika koja zapravo nije bila osobito duhovita? Kako je rimski car Oktavijan kaznio okrutnog robovlasnika? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Očeve osnivače – političare i državnike čije su odluke rezultirale nezavisnošću Trinaest kolonija od britanskog imperija i njihovom transformacijom u federaciju danas poznatu pod nazivom Sjedinjene Američke Države – često zamišljamo kao mudre, smrknute starine. No, te 1776. godine, kad je donesena Deklaracija o nezavisnosti, mnogi od njih bili su mladići: Aaron Burr imao je 20, Alexander Hamilton 21, James Madison 25, John Jay 29 a Thomas Jefferson 33 godine!

2. Rimski car Oktavijan (63. prije Krista – 14), poznat i kao Augustus, jednom je svjedočio nemilom prizoru: neki patricij, bijesan na roba koji mu je nehotično okrhnuo skupocjeni krčag, nesretnog čovjeka pokušao je natjerati da proguta žive paklare. Oktavijan je za papreni iznos otkupio i oslobodio roba, a potom onaj krčag zdrobio nogom.

3. Ruževe za usne koristili su još drevni Sumerani, prije više od pet tisuća godina. Pravili su ih od smrvljena dragom kamenja. Egipćani su pak rumenila za usne izrađivali od osušenih tijela ženki košenilske uši, a nanosile su ih kako žene tako i muškarci. Funkcija im, naime, nije bilo uljepšavanje, već iskazivanje pripadnosti povlaštenim društvenim krugovima.


4. Držeći govor pred povećom japanskom delegacijom, američki predsjednik James Carter (na slici!) ispričao je neku šalu. Ne držeći da je osobito smiješna, nemalo se iznenadio kad su se Japanci počeli grohotom smijati. Kasnije, tijekom domjenka, u stranu je povukao službenog prevoditelja. “Nisam očekivao ovakvu reakciju… Što ste im rekli? Jeste li poboljšali moj vic?”, pitao je čovjeka. Ovaj mu je priznao: “Rekao sam im da je predsjednik Carter ispričao smiješnu priču i naložio im da se počnu smijati najglasnije što mogu”.

5. Makedonski kralj Aleksandar III. Veliki (356. prije Krista – 323. prije Krista), jedan od najvećih vojskovođa svih vremena, bio je na glasu kao principijelan čovjek. Kad mu je jedan od podređenih časnika predložio lukavu no podmuklu strategiju, napad na neprijateljski tabor pod okriljem noći, prezirno mu je odgovorio: “Ja ne kradem pobjede!”.

6. Ako vam na kakvom pub kvizu postave pitanje “Tko je samodopadno izjavio: Država, to sam ja?”, vjerojatno ćete kao iz topa ispaliti – Luj XIV. No, pitanje je je li ova rečenica ikad izišla iz usta “Kralja Sunca”. Prema legendi, apsolutistički monarh ju je izrekao 13. travnja 1655. godine, obraćajući se pariškom parlamentu. Zavirimo li u kraljevu godinu rođenja, otkrit ćemo, međutim, da je tada imao samo – šesnaest godina!

7. Najveći organizam na zemlji jest divovska sekvoja General Sherman, koja se nalazi u nacionalnom parku na jugu planinskog lanca Sierra Nevada, u američkoj saveznoj državi u Kaliforniji. Visoka je osamdeset četiri metra, a promjer debla u baznom dijelu iznosi jedanaest metara. Ovo stablo, staro između 2.300 i 2.700 godina, nazvano je po Williamu Tecumsehu Shermanu (1820. – 1891.), generalu iz Američkoga građanskog rata.

Piše: Lucija Kapural

Komentari