Jezivi slučaj kolektivnog samoubojstva članova sekte Heaven’s Gate

Koliko sustavno ispiranje mozga može biti opasno, svjedoči primjer sekte Heaven’s Gate. Njen osnivač, Marshall Applewhite, rođen je 1935. u Spuru u Teksasu, a otac mu je bio katolički svećenik zaluđen teorijama o izvanzemaljcima. Nakon očeve smrti, Marshall je pao u tešku depresiju, zbog čega je završio na psihijatriji. Ondje je upoznao bolničarku Bonnie Nettles, majku četvero djece čiji je brak bio na klimavim nogama. Njen suprug, naime, nije imao razumijevanja za Bonniene umišljaje, poput onog da je sveti Franjo posjećuje u snovima. Zadnjih mjeseci, intenzivno je posjećivala medije i vidovnjake, sudjelovala na seansama na kojima su se “prizivali” duhovi pokojnika, ukratko, tragala za dokazima onostranog života i osjećajem svrhe u postojećem.

Jedan od tih šarlatana rekao joj je da je prava ljubav tek čeka te da od nje ne smije bježati. Kad je upoznala Marshalla, bila je uvjerena da je upravo on taj čovjek koji joj je suđen. Liječeći ga i brinući se o njemu, počeli su stvarati vezu, a onda su zajedno napustili bolnicu. Ostavila je muža i djecu te krenula u novi život s Marshallom. Oboje su htjeli pronaći smisao života i mijenjati ljudske živote, a ima li boljeg načina za to od osnivanja sekte?

Heaven’s Gate osnivali su i počeli voditi 1974. godine. Pod novim imenima Bo i Peep, držali su prezentacije o svojoj doktrini, bizarnom spoju kršćanstva i znanstvene fantastike. Prema njihovom nauku, Djevica Marija poslana je u svemirski brod, gdje su u nju umetnuli dijete, Isusa Krista. Bo i Peep vjerovali su da, nakon smrti, duša prelazi u svemirski brod, gdje joj izvanzemaljci daju novo tijelo. Dakako, ne svaka duša, već samo one odanih članova sekte. Svoje učenje su pompozno nazvali TELAH, odnosno The Evolutionary Level Above Human. Sa sljedbenicima, kojih je u jednom trenutku bilo čak osamdesetak, putovali su diljem SAD-a, “šireći riječ”. Pristupiti im je mogao svatko tko je bio voljan dati otkaz, prekinuti svaki kontakt s obitelji te kompletan imetak proslijediti sekti. Kad bi se novi član pridružio, morao je proći tromjesečni period “pročišćenja”, kad je smio konzumirati samo mješavinu limuna, crvene paprike i javorovog sirupa. Njihovi vođe, Bo i Peep, uvjeravali su ih da svake večeri komuniciraju s izvanzemaljskom inteligencijom, koja im daje smjernice.

Kroz dva desetljeća vođenja sekte, par je gotovo u potpunosti ovladao životima sljedbenika. Godine 1983. dopustili su im da posjete obitelji za Majčin dan – dobili su naputak da bližnjima kažu kako se bave istraživanjem informatičke tehnologije u jednom samostanu te kako su ondje bez prisile, blaženi i sretni. Obiteljima je to bila velika utjeha, no nisu shvaćali što će se u ne tako dalekoj budućnosti dogoditi.

Kad je Bo dijagnosticiran rak, ova se nije mnogo uzrujavala – bila je uvjerena da je ona iznad smrti. Nije bila. Nakon što je preminula, za Marshalla je to značilo kraj svega. Jedino o čemu je mogao razmišljati bio je prelazak na novu razinu postojanja, gdje će se sresti s voljenom ženom. Kad je na vijestima čuo za komet Hale-Boop, zaključio je kako iza njega leti Bonnie u svemirskom brodu, dolazeći po njega i ostale članove sekte. Nevjerojatno, i njih je uspio uvjeriti u ovu mahnitu pretpostavku.


Dana 26. ožujka 1997. godine, trideset devetero članova sekte, uključujući Marshalla Applewhitea, počinilo je kolektivno samoubojstvo. Učinili su to fenobarbitalom, snažnim sedativom koji su pomiješali sa sokom od jabuke i votkom. Za svaki slučaj, na glave su nataknuli plastične vrećice, kako bi se ugušili ako se ne uspiju predozirati. Svi su bili odjeveni identično, u crne trenirke s natpisom “Heaven’s Gate – tim za odlazak” i “Nikeove” tenisice. Nakon Jonestowna, sekte Jima Jonesa u kojoj je skončalo preko 900 ljudi, to je najveći broj žrtava masovnog samoubojstva u američkoj povijesti.

Piše: Anđela Bradvica Jurišić

Komentari