Jeziva slučajnost: Najpoznatija vulkanska erupcija u povijesti dogodila se dan nakon svetkovine u čast boga vatre Vulkana!

Ilustracija: YouTube screenshot

Kada i gdje je održana bizarna igra na sreću u kojoj su pobjednici dobivali žive bebe? Koje su čuvene tvrtke osnovane u garažama? Kakve veze imaju svetkovine u čast boga vatre Vulkana s najpoznatijom vulkanskom erupcijom svih vremena? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Pripadnici malezijskog plemena Semanga već stoljećima njeguju osebujan običaj. Smatraju prihvatljivim, štoviše poželjnim, da žena u suprugovoj odsutnosti pronađe ljubavnika, po mogućnosti jednog od njegovih rođaka ili bliskih prijatelja.

2. Leonard Jones (1797. – 1868.), ekscentrički političar koji se nekoliko puta kandidirao za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, glasače je pokušavao namamiti tvrdnjom da je – besmrtan! Lagao je: umro je u sedamdeset prvoj godini.

3. Godine 1911., jedno pariško sirotište odlučilo je “podebljati” financijsku konstrukciju organiziranjem tombole. Nagrada za pobjednike? Živa beba! Vjerojatno najbizarnija igra na sreću organizirana je uz dopuštenje gradskih vlasti. Valja naglasiti da je briga za nezbrinutu djecu u to vrijeme bila na niskim granama – mnoga od njih bila su prisiljena raditi u tvornicama, u neljudskim uvjetima.

4. Alpski rog, prastari signalni duhački instrument švicarskih pastira, izrađivao se od brezine kore povezane likom. Dugačak preko četiri metra, stoljećima je služio za komunikaciju u zabačenim selima švicarskih Alpa. Njegov prodoran zvuk mogao se čuti na udaljenosti od deset kilometara.


5. Neke od najpoznatijih svjetskih tvrtki osnovane su u vrlo skromnim uvjetima. Steve Jobs i Steve Wozniak osnovali su “Apple” nakon što su jednoj garaži u Cuppertinu prodali pedeset komada novog kompjutera nazvanog “Apple I”. U garaži je osnovan i “Amazon”, internetska knjižara Jeffa Bezosa, kao i čuvene kompanije “Mattel”, “Hewlett-Packard” i “Harley-Davidson”.

6. Kobne 79. godine, erupcija Vezuva u prah je pretvorila Pompeje, Herkulanej te još niz rimskih naselja (na slici!). Sudbonosnog dana, otvrdnula lava kojom je bio začepljen krater ovoga aktivnog vulkana rasprsnuo se od nagomilanog pritiska. Eksplozija je izbacila stup vulkanskog materijala viši od dvadeset kilometara, a kiša vulkanskog pepela zatrpala je okolicu, pobivši većinu lokalnog življa. Zanimljivo, Vezuv je eruptirao dan nakon godišnjeg festivala Vulkanalija, svetkovine u čast boga vatre Vulkana!

7. U jeku zlatne groznice, petstotinjak brodova uplovilo je u luku u San Franciscu. Plovila koja su putnici napustili kako bi se obogatili kopanjem zlata pretvoreni su u hotele, trgovine, zatvore i – bordele!

Piše: Lucija Kapural

Komentari