Kakvi su roditelji bili dinosauri? Odgovor će vas iznenaditi

Fotografija: Screenshot YouTube (66-million-year old dinosaur embryo discovered curled up inside its egg | Dinosaur Egg).

Dinosauri su zahvaljujući filmovima postali dio suvremenog svijeta, i o njima obično ne razmišljamo kao o roditeljima jer pretpostavljamo da su poput današnjih guštera polijegali jaja u zemlju i potom davali petama vjetru i prepuštali djecu njihovoj sudbini. No je li tome uvijek bilo tako, potražimo odgovor zajedničkim snagama.

Odnos prema djeci različit

S obzirom na velik broj različitih vrsta dinosaura odnos roditelja prema potomstvu je bio različit i ovisio je o samoj vrsti gmaza. I u suvremenom svijetu odnos životinja prema potomstvu nije jednak. Neke životinje na svijet dolaze sposobnije od drugih, što utječe na količinu potrebne roditeljske skrbi. Velika razlika između sisavaca i gmazova je i u broju potomaka jer su ih gmazovi imali znatno više. Do kraja 70-ih godina prošlog stoljeća smatralo se da su dinosauri bili ležerni roditelji. No onda je uočeno da je patkokljuni dinosaur (maiasaura), koji je živio u razdoblju kasne krede odnosno prije 80 do 75 milijuna godina, imao brojno potomstvo o kojem je vodio brigu. Ovi patkokljuni biljojedi ne samo da su se kretali u krdima već su se tako i gnijezdili. Prema nađenim ostacima jasno je bilo da su njihovi mladunci bili nesposobni za samostalan život po izlijeganju zbog čega su se roditelji morali intenzivno brinuli o njima.

Danas imamo više podataka o dinosaurima biljojedima nego o mesožderima što je povezano s jednostavnom činjenicom da je biljojeda bilo znatno više, a u skladu s ponudom hrane. Kada je u pitanju Tyrannosaurus rex nemamo pojma kakav je bio roditelj, ali se pretpostavlja da je ulazio u kategoriju ležernih.
Troodon je pak bio relativno mali dinosaur koji je imao reputaciju pametnjakovića među ovim životinjama. Smatra se da je bio i među najboljim roditeljima dinosaura koji je davao sve od sebe ne samo da ugrije jaja već i da svoju mladunčad zaštiti od opasnosti.

Kako ne zgnječiti jaja


Ono što je još mučilo znanstvenike je i pitanje kako ogromni dinosauri, koji su grijali svoja jaja, nisu napraviti kajganu od njih. Stvar je bila u načinu slaganja jaja jer su ona bila položena u prsten. Jedan od roditelja bi nakon stvaranja gnijezda zasjeo na svoje mjesto pri čemu bi najveći dio težine bio na sredini što je značilo da su rubovi bili manje opterećeni. Dinosauri su se po pitanju roditeljstva mogli uvrstiti u širok raspon tipova od onih ležernih do onih požrtvovanih.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari