Jeste li znali da je srkanje i mljackanje sastavni dio japanskog bontona jedenja?

Kod japanske kuhinje nema sredine ili ju volite ili mrzite. Za danas smo vam pripremili nekoliko malo poznatih podataka o japanskoj prehrani i ponašanju za stolom.

1. Srkanje juhe s rezancima. U Japanu se cijeni srkranje hrane i ono je povezano s aktiviranjem što više osjetila. Na taj način izbjegavate i da opečete jezik, kada jedete vruću juhu s rezancima.

2. U najpopularniju brzu hranu ulaze rezanci od heljde, koji su se počeli pripremati prije četiri stoljeća. Popularne su i druge vrste rezanaca.

3. Jedenje štapićima. Juha se prinosi ustima i pijucka dok se štapićima rezanci prebacuju iz zdjele u usta.


4. Tjestenina se jede “al dente”.

5. Često se jede za šankovima.

6. Štapići za jelo se odlažu pored posude ili preko njezina ruba, nikada se ne zabijaju u rezance jer se na taj način prinosi hrana pokojnicima, i u tom smislu štapići simboliziraju smrt.

7. U noćnim satima većina Japanaca voli pojesti rezance od jaja, kuhane u slanoj juhi.

8. Japanska kuhinja ima malo masnoće koja omogućava duži životni vijek.

9. Među Japancima je malo vegetarijanaca.

10. Vole jesti sezonsku hranu. Tako bambus, tunu i haringu jedu u proljeće, a kestene, primjerice, u jesen.

11. Među mesima najpopularnije je: konjsko, kitovo meso i meso hobotnice.

12. Imaju posebne skupocjene dinje čija cijena može iznosti i oko 300 američkih dolara (31 000 jena).

13. Kao što mi imamo aparate za kavu oni imaju aparate za pivo.

14. Jako im je bitna estetska prezentacija hrane. Hrana treba pružiti užitak i očima.

15. Preferiraju prirodne okuse hrane, koriste malo začine i često jedu sirovu hranu.

16. Najviše japanskih restorana nosi čuvene Michelinove zvjezdice.

17. Tipični sastojci japanske hrane: riža, meso, povrće i riba.

18. Kao grickalice se često konzumiraju bademi i srdele.

19.Vlažni ručnici služe za brisanje ruku prije jela, ali nizašto drugo. Nakon što obrište ruke više se njima ne služite, savijete ih i ostavite kao da ih nema.

20. Mljackanje i podrigivanje je prigodom jela dobro došlo.

21. Kada dobijete piće pričekajte na zdravicu, ne pijete sami.

Možda smo Vam danas s ovim popisom dali ideju za današnji ručak, primjerice za neku laganu juhu s rezancima ili rižu s ribom, u svakom slučaju nešto zdravo i nemasno.
Za što god se odlučili, ako je u duhu Japana, mora biti lijepo prezentirano i servirano.

Piše. Sonja Kirchhoffer

Komentari