Jeste li čuli za iskustvo zajedničke smrti?

Svi smo čuli za život poslije života i iskustva s njim povezana, no iskustvo zajedničke smrti je nešto noviji pojam. Je li riječ o stvarnom ili izmaštanom iskustvu, nismo sigurni ni mi. Ovdje ćemo kratko predstaviti ovaj fenomen, koji nema za sada neko znanstveno objašnjenje.

Iskustvo volontera

Krenut ćemo od čovjeka koji je doživio iskustvo zajedničke smrti ili možda samo misli da ga je doživio. William Peters je radio kao volonter u hospiciju te je posjećivao čovjeka koji je bio u terminalnoj fazi bolesti, bolovao je od raka želuca. Peters je tri sata dnevno provodio s njim, čitajući mu priče jer ga je rijetko tko posjećivao. Jednoga dana dok je Ronu čitao odlomak iz romana Zov divljine, Jacka Londona osjetio je da mu duh napušta tijelo i uskoro je lebdio iznad Rona gledajući ga iz ptičje perspektive. Nakon nekog vremena uočio je da i Ron ima slično iskustvo. Vrlo brzo mu se duh vratio u tijelo, a Ron je uskoro umro. Međutim, Petersova priča ostala je s puno upitnika. Puno kasnije je proučavajući ono što mu se dogodilo shvatio da je riječ o fenomenu koji se naziva iskustvom zajedničke smrti.

Što je iskustvo zajedničke smrti?

Možda ćete dobiti na prvu dojam da je riječ o iskustvima dviju ili više osoba koje su zajednički umrle i koje dijele onda to iskustvo približavanja smrti. Međutim, tome nije tako već je riječ o iskustvu koje dijeli umiruća osoba s nekim iz svoje okoline pri čemu ta druga osoba ili više njih nisu na samrti. Ovo je iskustvo prvi puta pribilježeno, tek krajem 19. stoljeća. Spomenuta iskustva uglavnom imaju ljudi koji su u bliskom kontaktu s umirućima. Ako se odlučite na samostalno istraživanje ovog fenomena, nije loše voditi računa da se nazivlje tijekom vremena mijenja i da bi ga prije 100 godina vjerojatno našli pod imenom koje ne bi imalo veze s današnjim.


Njemački pjesnik 

Veću pažnju je ovo iskustvo prvi puta privuklo tijekom Prvog svjetskog rata, a u tom je razdoblju Karl Skale, poznati njemački pjesnik 20. stoljeća, doživio takvo zajedničko iskustvo. On je bio u rovu s najboljim prijateljem kada je pala granata koja mu je ubila prijatelja. Karl je u djeliću sekunde osjetio da mu je prijatelj mrtav. Kada je pogledao oko sebe uočio je da zapravo vidi sebe i prijatelja ispod sebe. Nakon što je Karl svog prijatelja otpratio do svjetlosti vratio se natrag u svoje tijelo.

Svi pričaju manje više slične priče. O zagonetnim pojavama od kojih se neke mogu tretirati kao iskustva zajedničke smrti, treba krenuti i od iskustva medicinskih radnika. Jedna od njih je i Penny Sartori koja je bila medicinska sestra s podužim stažom, u trenutku kada je imala ovo iskustvo. Naime, ona se spremala okupati bolesnika koji je umirao priključen za respirator. Kada mu je dodirnula krevet sve je stalo. Odjednom je mogla razmijeniti osjećaje i misli s umirućim iako je on bespomoćno ležao u krevetu. Penny kaže da njeno iskustvo, kao i iskustvo njenih kolega, pokazuje da postoje određeni signali koji se pojavljuju uoči smrti poput pada temperature u prostoriji u kojoj će osoba umrijeti, kao i isijavanje svjetlosti iz tijela koje je pred smrt.

Ako ste doživjeli ovaj fenomen podijelite svoje iskustva s nama a mi ćemo ga rado podijeliti u pisanoj formi, ako to poželite.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari