Jednu od najgorih vulkanskih erupcija u povijesti preživio je samo zatvorenik koji je izdržavao kaznu u ćeliji debelih zidova!

Tko je bio prvi tamnoputi profesor na Harvardu? Zašto su dijelovi Chicaga u devetnaestom stoljeću podignuti na goleme vijke? Tko je, ironijom sudbine, bio jedini preživjeli u najgoroj vulkanskoj erupciji dvadesetog stoljeća? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Prvi Afroamerikanac koji je dobio priliku predavati na prestižnom Harvardu bio je zubar George Franklin Grant (1846. – 1910.), koji članom Odsjeka za stomatologiju postaje 1871. godine. Kad nije predavao, bavio se izumima. Među njima je, primjerice, drveni klin za golf lopticu. Prije nego što ga je dr. Grant patentirao, golferi su sa sobom nosili kantice s pijeskom, slažući uredne hrpice prije svakog udarca.

2. Tijekom pedesetih i šezdesetih godina devetnaestog stoljeća, inženjeri su djelomično podigli razinu središnjeg Chicaga. Ulice, pločnici i zgrade fizički su podignuti na vijke duže od metra, kako bi se postavio prvi kanalizacijski sustav u Sjedinjenim Američkim Državama.

3. Godine 1898. Nikola Tesla (1856. – 1943.) “nasanjkao” je mnoštvo okupljeno u Madison Square Gardenu jednim svojim izumom. Radilo se o brodu na daljinsko upravljanje: nestašni izumitelj uvjerio je publiku da plovilo reagira na naredbe koje mu je izvikivao, dok ga je u stvarnosti pokretao upravljačem skrivenim u džepu kaputa.


4. Englez Thomas Stevens (1854. – 1935.) upisao se u povijest kao prva osoba koja je biciklom obišla svijet. Od travnja 1884. do prosinca 1886. godine, vozio se na nezgrapnom modelu s golemim prednjim kotačem, tzv. penny-farthingu. Sa sobom je ponio sljedeće stvari: rezervne čarape i majicu, kabanicu koja je istodobno imala ulogu šatora, tanki madrac i revolver.

5. Dana 8. svibnja 1902. godine došlo je do erupcije s najviše žrtava u dvadesetom stoljeću, one vulkana Mont Pelée na karipskom otoku Martiniqueu (na slici!). Oko trideset tisuća stanovnika St. Pierrea, grada u podnožju vulkana, skončalo je u katastrofi. Poginuo je i guverner, koji se nalazio na terenu nastojeći osobno procijeniti opasnost. Od Saint-Pierrea ostale su samo ruševine, koje ni do danas nisu u potpunosti raščišćene. Preživio je samo jedan čovjek – zatvorenik koji je izdržavao kaznu u ćeliji debelih zidova!

6. Kad je zabavna društvena igra “Twister” 1966. godine puštena u prodaju, američki moralisti pokušavali su je zabraniti, opisujući je kao “seks zapakiran u kutiji”.

7. Veliki fizičar, matematičar i astronom Isaac Newton (1642. – 1717.) zbog zasluga u znanosti dobio je titulu lorda. Punih dvadeset šest godina prisustvovao je sjednicama u Domu lordova ali se nikada nije uključivao u diskusije. Kad je konačno zatražio riječ, prisutni su se iznenadili i razveselili. “Gospodo”, svečano im se obratio, “zamolio bih vas da zatvorite prozor. Jako mi je hladno!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari