Jednom od najvećih glumaca današnjice na početku karijere su rekli: “Nemaš budućnosti u ovom biznisu!”

Ušao je u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao najbolje plaćeni glumac na svijetu, a njegovi filmovi na kino-blagajnama su zaradili gotovo deset milijardi dolara. Utjelovio je Hana Sola i Indianu Jonesa, dva najveća akcijska junaka svih vremena. U karijeri koja traje punih šest desetljeća, surađivao je s najvećima od najvećih: Francisom Fordom Coppolom, Ridleyem Scottom, Peterom Weirom, Georgeom Lucasom… O njegovoj popularnosti najbolje svjedoči podatak da su po njemu nazvane vrsta mrava (Pheidole harrisonfordi) i vrsta pauka (Calponia harrisonfordi). Njegove plahte gužvale su neke od najzamamnijih žena na svijetu. Posjeduje sedam aviona i pet luksuznih kuća. Unatoč tome, doima se kao vaš prvi susjed, netko s kime biste opušteno popili kavu i pričali viceve. Ma koliko paradoksalno zvučalo, upravo aura običnog čovjeka učinila je Harrisona Forda jednom od najsjajnijih zvijezda na holivudskom nebu. U većini filmova, on je personifikacija Amerike kakvom ona sebe vidi. Dobar je momak koji nikad ne započinje tučnjave, ali jao vama ako ga prvi napadnete. Nije superjunak poput Stallonea ili Schwarzeneggera: njegovi likovi ne žele nevolje, ponekad ih se čak boje, ali se, gurnuti preko ruba, pretvaraju u borce i iz sukoba izlaze kao pobjednici. Pritom ostaju skromni i samozatajni, kakav je i Ford sam. “Da mi je netko kao dječaku rekao kako ću biti zvijezda, mislio bih da je lud. Bio sam izrazito neambiciozan: vjerovao sam da je posao prodavača cipela moj krajnji domet!”, ispričao je u nekom intervjuu.

Kad se kao žutokljunac “zarazio glumačkim virusom” te otputio u “Grad anđela” u želji za filmskom karijerom, upravo kombinacija nedovoljne ambicioznosti i “običnog” izgleda pokazala se kao velika prepreka. Mnoge audicije je, priznaje, prespavao, oporavljajući se od sinoćnje pijanke, a s onih na kojima se pojavio redovito je odlazio s odbijenicama. “U tri godine boravka u Kaliforniji, mogao sam se pohvaliti samo imbecilnom reklamom za kavu, u kojoj sam imao sljedeću besmrtnu rečenicu: ‘Draga, nije li ovo najdivnija aroma na čitavom planetu?’ Koja tuga!”, prisjeća se. Kad je pozvan na razgovor u moćni filmski studio “Columbia Pictures”, bio je uvjeren da je njegovih pet minuta napokon stiglo. Nije. Na velikom planu debitirao je tri sekunde dugačkom ulogom u krimiću “Dead Heat on a Merry-Go-Round”, nakon čega su uslijedili ne osobito zapaženi nastupi u televizijskim serijalima “Ironside” i “Gunsmoke”. U to se vrijeme potpisivao kao Harrison J. Ford, jer su mu rekli da već postoji Harrison Ford, glumac iz razdoblja nijemog filma!

Jedan od televizijskih producenata prijateljski mu je savjetovao da razmisli o promjeni karijere: “Mali, prilično si bezličan. Ne bih te htio povrijediti, ali doista ne vjerujem da imaš budućnosti u ovom biznisu. Čuj, a da se okušaš kao imitator Elvisa Presleya? Kad bi obojao kosu u crno, jako bi mu sličio!”. Njegov kolega, redatelj niskobudžetnih TV krimića, nije bio toliko uviđavan. “Nisi rođen za zvijezdu i tu pomoći nema. Eto, uzmimo za primjer Tonyja Curtisa… Čim se on pojavi na filmskom platnu, čak i u sporednoj ulozi konobara, publika u kinu pomisli: to je zvijezda! Ti jednostavno nisi taj kalibar!” sasuo je “istinu” u uši mladog glumca. Ford, kojem je ubrzo nakon te kobne prognoze karijera uzletjela, i danas se prisjeća onoga što je odgovorio tom čovjeku: “Kad sam ga upitao nije li poanta u tome da publika pomisli kako je on konobar, stjerao me u vražju mater.” Legenda bio, legenda ostao!

Piše: Lucija Kapural


Komentari