Vatrena kugla na nebu: U stravičnoj balonskoj nesreći šesnaestero ljudi je živo izgorjelo!

Kad pomislimo na balone na vrući zrak, obično u sebi osjetimo dašak želje za avanturom, i barem na trenutak probudimo uspavano dijete koje “čuči” negdje u nama. Ipak, slučaj koji ćemo ovdje predstaviti pokazuju da treba biti oprezan pri izboru tvrtke koje se bave ovim poslom.

Paklena kugla na nebu

Balon koji je služio u turističke svrhe i pripadao tvrtki Heart of Texas Balloon Company iznenada se pretvorio u paklenu kuglu 30 km južno od Austina u saveznoj američkoj državi Texas, 30. srpnja 2016. godine. U nesreći koja se dogodila tog dana poginulo je šesnaest osoba u neposrednoj blizini teksaškog grada Lockharta.

Identificiranje žrtvama trajalo tjedan dana

Bio je to specifičan balon, jedan od onih koje pamtite kada ih vidite, ukrašen smajlićem sa sunčanim naočalama i u bojama američke zastave. Balon je pao na jedan pašnjak koji je obično služio za slijetanje komercijalnih balona. Stanje izgorenih tijela je bilo tako da je forenzičarima bilo potrebno punih tjedan dana da se prema zubnim kartonima identificiraju poginule osobe, i obavijeste njihove obitelji. Nesreća se dogodila kada je balon zbog loše vidljivosti udario o dalekovod. Dalekovod je presjekao kablove balona. Dijelovi koji su spajali košaru s balonom bili su doslovno rastopljeni pri čemu je došlo do odvajanja cijevi od goriva plamenika i prskanja tekućeg propana koji je izazvao požar odmah i u samoj košari. Košara je pala sa 100 m na tlo i u potpunosti izgorjela.


Pilot u sebi imao pravi koktel lijekova

Žrtve su umrle od kombinacija traumatičnog pada, opeklina i ozljeda dišnog sustava uzrokovanih vrućim zrakom, dimom i otrovnim isparenjima. Ranije spomenuta tvrtka Heart of Texas Balloon Company je prestala s radom. Glavni pilot i vlasnik tvrtke Alfred “Skip” Nichols koji je poginuo zajedno s putnicima našao se pod povećalom javnosti. On je dobio dopuštenje za letenje 1993., no imao je već kaznenu evidenciju od 1987. iz koje je vidljivo da je prije preseljenja u Texas odslužio dvije zatvorske kazne povezane s drogom i alkoholom. Zbog problema s drogom i alkoholom oduzeta mu je i vozačka dozvola. Obdukcija njegova tijela pokazala je da je u tijelu imao pravi koktel lijekova koji utječu na sposobnost vožnje i pod kojima nije smio upravljati niti jednim vozilom.

Nemarnost u procjeni vremenskih uvjeta za let

Za razliku od pilota zrakoplova koji imaju rigorozne provjere svog zdravstvenog stanja piloti komercijalnih balona mogu raditi bez medicinske potvrde. Stanje pilota ovog balona pridonijelo je nesreći jer mu je umanjilo sposobnost donošenja ispravnih odluka. Zarađivao je po jednosatnom letu najmanje 3000 dolara jer je jedna karta koštala oko 200 dolara. Unatoč ranojutarnjoj magli i niskim oblacima odlučio se za let, no za let balonom nužno je vedro vrijeme jer se na taj način mogu izbjeći eventualne prepreke. Pilot zapravo ne upravlja balonom već mijenja visinu leta, hvatajući odgovarajuću struju vjetra. Alfred je odlučio letjeti unatoč lošim vremenskim uvjetima, a dalekovode je vidio očito prekasno. Putnici u balonu su imali između 23 i 60 godina i svi su bili iz Texasa. Od 16 poginulih 13 ih je imalo djecu, neka od njih izgubila su oba roditelja u ovoj nesreći.

Strože zakonske odredbe

Godine 2017. predložen je zakon koji bi povećao sigurnost letenja komercijalnim balonima, a izmjene i dopune tog zakona predvidjele su obavezne liječničke pregleda za pilote balona. Američki je Senat 3. listopada 2018. odobrio Zakon vezan uz sigurnost komercijalnih balona koji je kasnije ratificirao tadašnji predsjednik Donald Trump.

Slučaj kao tragična pouka

Ovaj je slučaj pokazao niz sigurnosnih propusta vezanih uz komercijalne letove balona. Činjenično je stanje da se izgubljeni životi ne mogu vratiti, ali se s novim zakonima poput ovoga mogu spriječiti nove žrtve. Potrebno je korigirati uočene sigurnosne propuste, što podrazumijeva medicinsku provjeru osoba koje upravljaju balonima, kao i ispravnosti samih balona.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari