Sportski skandal stoljeća: Je li vrhunska klizačica organizirala brutalni napad na konkurenticu?

Vjerujemo da se generacija koja je, u ovom trenutku, u srednjoj ili starijoj dobi sjeća naše vrhunske klizačice Sande Dubravčić. Dok smo imali ovu izuzetno uspješnu klizačicu, Hrvatska, odnosno tadašnja Jugoslavija, aktivno je pratila umjetničko klizanje. Nakon Sande dolazili su drugi klizači, ali nitko više nije ponovio njezine sjajne rezultate. U vremenu kad je došlo do pada interesa za umjetničko klizanje u nas, na sceni se pojavila Tonyja Harding, koja se nikada nije uklapala u stereotipe o sofisticiranim klizačicama.

Od anonimne klizačice preko noći postala zvijezda

Tonyja Harding bila je klizačica u usponu krajem 80-tih godina 20. st., a 1991. oduševila je američku javnost svojim klizanjem u gradu Minneapolisu, u američkoj saveznoj državi Minnesoti, nakon kojega je od anonimne i ne baš cijenjene klizačice, preko noći postala prava zvijezda. Ona je bila druga klizačica u povijesti koja je uspjela izvesti izuzetno težak skok, trostruki aksl, i prva koja je izvela dupli trostruki aksl. No, nakon nanizanih uspjeha njezina je karijera počela lagano opadati. Kao i svakom sportašu Tonyji je bila važno sudjelovanje na zimskim Olimpijskim igrama, i trebala se izboriti za mjesto u reprezentaciji 1994. godine. Glavna suparnica joj je bila sve uspješnija klizačica Nancy Kerrigan.

Sve uspješnija Nancy Kerrigan našla se na meti napada

Upravo je ta konkurencija dovela do organiziranog napada na Nancy Kerrigan, koja je brutalno napadnuta nakon vježbanja u TCF Centeru u Detroitu u Michiganu. Taj će napad postati jedan od najvećih svjetskih skandala u povijesti sporta. Dana 6. siječnja 1994. Nancy Kerrigan je nakon treninga dočekao unajmljeni nasilnik, Shane Stant, koji ju je napao oko 14 i 30 te ju je lupio metalnom palicom po nozi, s namjerom da joj slomi nogu. Palica joj je ozlijedila potkoljenicu, ali nije donijela željeni lom noge. Ispostavilo se da je napad organizirao Tonyjin bivši suprug Jeff Gillooly koji je zajedno s Tonyjinim tjelohraniteljem Shawnom Eckhardtom unajmio nasilnika koji je trebao doslovno slomiti konkurenciju.


Njuškanje policije

Nakon napada Nancy Kerrigan je morala je odustati od natjecanja na državnom prvenstvu koje se održavalo te večeri. Harding je osvojila zlato i tako osigurala svoje mjesto u reprezentaciju koja će sudjelovati na Olimpijskim igrama u norveškom Lillehammeru. Ipak, u znak podrške Kerrigan, koja je morala odustati od natjecanja, Klizački odbor je odlučio da joj se da mjesto u reprezentaciji. U međuvremenu policija je stalno “njuškala”. Način i mjesto na kojem je izvršen napad pokazivalo je da nije riječ o slučajnom napadu. Pokrenuta je istraga FBI-a koja je pokazala da je više osoba bliskih Tonyji Harding sudjelovalo u napadu.

Rasprava o isključivanju Harding iz reprezentacije

Američko udruženje za umjetničko klizanje (USFSA) raspravljalo je o tome da li bi Harding trebala sudjelovati na natjecanju, i na kraju je dobila dozvolu jer u tom trenutku nije bilo inkriminirajućih dokaza, koji bi upućivali na nju kao krivca. Njezin je bivši suprug priznao organizaciju napada, ali je ona porekla svaku umiješanost. Međutim, opterećena svim ovim događajima Harding na Olimpijskim igrama nije bila koncentrirana na klizanje te je zauzela tek osmo mjesto dok je Kerrigan osvojila srebrnu medalju.

Bivši muž svjedočio protiv Harding

U zamjenu za ponuđenu blažu kaznu Tonyjin biši muž je svjedočio protiv nje dok je kasnija pretraga kuće pokazala da je Harding vlastoručno zabilježila raspored vježbanja Nancy Kerrigan.
Nakon završetka Olimpijskih igara došlo je do suđenja na kojem je Harding dobila zbog muževljeva svjedočenja i spomenutog nalaza, tri godine uvjetne zatvorske kazne te je morala platiti odštetu od 160 000 dolara. Nakon toga joj je oduzeta i titula državne prvakinje i zauvijek joj je zabranjeno sudjelovanje u natjecanjima od strane Američkog klizačkog udruženja (USFSA). Ostali više ili manje izravni sudionici napada su završili u zatvoru.

Druga strana priče

Kako svaka priča ima svoje lice i naličje, ovdje treba ispričati i drugu manje poznatu stranu priče Tonyje Harding, a koja pokazuje u kojim je okolnostima ova klizačica odrasla i uspjela se izdići iz svoje nepoticajne okoline. Harding je imala teško djetinjstvo, u kojem ju je majka fizički i psihički zlostavljala dok ju je polubrat redovito seksualno iskorištavao. Slučaj seksualnog nasilja je 1986. prijavila policiji, ali već nakon nekoliko dana optuženik, njezin polubrat Chris Davison, se vratio kući i nastavio ju maltretirati kao i dotada. Zlostavljanje je trajalo do njegove smrti u prometnoj nesreći, koja se dogodila 1988. Unatoč svim teškoćama siromaštvu i nasilju Hading je napredovala i dalje u klizačkoj karijeri

Odlazak od kuće

S petnaest godina upoznala je budućeg supruga Jeffa Gilloolyja koji je bio dvije godine stariji od nje. Nedugo nakon toga je pobjegla od kuće i udala se 1990. Rastava je uslijedila samo tri godine kasnije, nakon čega se posvetila intenzivnim treninzima. Međutim, kada ju je bivši suprug optužio za sudjelovanje u organizaciji napada na klizačicu Kerrigan, USFSA joj je zauvijek “zatvorila vrata” umjetničkog klizanja. Drugi put se udala 1994., ali je i taj brak bio kratkog vijeka. U međuvremenu se, kako bi zaradila, bavila boksom, ali ne s previše uspjeha. Potom je postala gošća brojnih reality emisija kojima je ostvarila zasigurno solidan kapital. Treći puta se udala 2010. godine, i iz tog braka ima dijete. U međuvremenu je srušila svjetski rekord u brzini vožnje oldtimera, a po njezinoj je životnoj priči snimljen film I’ Tonya.

Unatoč optužbama Harding i dalje tvrdi da je tek poslije napada saznala tko stoji iza njega i da ne razumije motive njezinog bivšega supruga za ovaj čin. Tonyja je uvijek odudarala od stereotipa koji se veže uz klizačice dok je Kerrigan bila tipičan primjer onoga što se podrazumijevalo pod uspješnom klizačicom. U pitanju su djevojke koje su potekle iz vrlo različitih sredina, a koje su nudile drugačije mogućnosti. Unatoč tome Tonyja se izdigla do “visina”, a zbog događanja u kojima je sudjelovala ili je pak naprosto bila žrtva svog bivšeg supruga, prebrzo je završila svoju iznimno uspješnu klizačku karijeru.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari