Jedan od najpoznatijih akcijskih glumaca današnjice kao mladić je sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u skokovima u vodu!

Na “nulericu” izbrijan, s mišićima velikim kao kuća i snažan kao bik, Jason Statham bio je kao stvoren za sudbinu akcijske zvijezde. Ili kriminalca. Nezakonitim aktivnostima zapravo se pomalo i bavio u mladosti – na ulicama rodnog Chesterfielda lovu je zarađivao kao “šaner”, preprodavač lažnih parfema i ostalih bezvrijednih drangulija. “Možda nije lijepo to reći, ali doista sam uživao varajući naivne turiste. Obične stare krpe prodavao sam im pod kinesku svilu, a kravate koje bih maznuo ocu pod avangardne uratke nekog lokalnog dizajnera!”, ispričao je glumac.

Premda potječe iz umjetničke obitelji (otac mu je pjevač, majka plesačica), kao dječak maštao je o karijeri profesionalnog sportaša. Neko vrijeme trenirao je nogomet, da bi ga potom privukli skokovi u vodu. Tim se sportom počeo baviti relativno kasno, s četrnaest godina, ali je uspio postati članom britanske reprezentacije. U dvanaest ljeta, koliko se sa daske bacao u bazen, ostvario je zapažene rezultate: umalo se kvalificirao na Olimpijadu, a na Svjetskom prvenstvu 1992. osvojio je dvanaesto mjesto!

Sportsku karijeru odlučio je prekinuti shvativši da ga ona ometa u omiljenim hobijima: opijanju po lokalnim birtijama, suknjolovu i uličnim makljažama. Za potrebe potonjih, počeo je trenirati borilačke vještine i hodočastiti po teretanama. Ubrzo se iz ljepuškastog, atletski građenog mladića preobrazio u mišićni gromadu kakvu danas poznajemo i volimo.

Dok je jednog dana ispuštao dušu na benchu, shvatio je da ga neki muškarac promatra. Uvjeren da se radi o homoseksualcu, Statham je već počeo zagrijavati šake za jedan lijepi kroše po neznančevu nosu, da bi se pokazalo kako je čovjek zapravo modni agent. Zaključivši da je Statham stvoren za manekena, dao mu je dao vizitku. Ovaj se nećkao, smatrajući da kao punokrvni macho nema što tražiti na modnim pistama, ali je miris love na koncu prevagnuo pa je nazvao agenta. Vrlo brzo počeo je dobivati sjajne poslove, a kretanje u šminkerskim krugovima itekako je iskoristio – nakon što je na nekom domjenku upoznao Guya Ritchieja, upustio se s njim u živahan razgovor. Kad je doznao da redatelj za film “Lopovi, ubojici i dvije nabijene puške” traži glumce koji su “pravi londonski ulični muljatori i varalice”, Statham je nanjušio svoju priliku. Pred fasciniranim Richiejem izveo je svoju uličnu magiju i – dobio ulogu!

Svjestan svojih ograničenja (“Mogu uvjerljivo odglumiti lik čija mi je motivacija bliska, ali nisam vražji Laurence Olivier!”), prihvaćao je uglavnom uloge koje su uključivale puno pucačine, te se profilirao kao punokrvna akcijska zvijezda. Ne smeta mu, kaže, što mu nude isključivo uloge bombaša, grubijana, agenata iz budućnosti i ubojica, ali ih želi odraditi kako spada, što za njega znači – bez kaskadera. “Nisam glumac koji recitira Hamleta ili očekuje Oscara, no ako nešto radim, želim to izvesti kako treba. Osjećao bih se kao zadnji papak da koristim dublera za nešto što mogu izvesti sam!”.


Piše: Lucija Kapural

Komentari