Jedan od najboljih gitarista u povijesti doktorirao je astrofiziku, a asteroid otkriven 2008. nazvan je njegovim imenom!

Brian May, jedan od najboljih gitarista svih vremena, ujedno je jedan od najpametnijih ljudi u glazbenoj branši. Činjenica da je od 1968. do 1991. godine svirao u legendaenoj grupi “Queen” te napisao hitove kao što su “We Will Rock You”, “Flash”, “Who Wants ti Love Forever” i “Too Much Love Will Kill You” nije ga spriječila da redovno polaže ispite na čuvenu londonskom Imperial Collegeu, gdje je studirao fiziku i matematiku. Diplomirao je 1968. godine, kao najbolji u generaciji, nakon čega je pisao članke za znanstvene časopis i vršio promrtranja u opservatoriju na Tenerifima, a 2007. se domogao doktorata iz astrofizike na temu “Refleksija svjetlosti interplanetarne prašine Sunčeva sustava”.

Kako bi kompleksnu materiju približio laicima, u suradnji s kolegama Patrickom Mooreom i Chrisom Lintottom napisao je knjigu “Veliki prasak: Cjelovita povijest univerzuma”, ua koju je dobio brojna priznanja. Godinama je radio kao gost predavač na Sveučilištu John Moores u Liverpoolu, a o tome koliki ugled uživa u akademskim krugovima najbolje govori podatak da je asteroid 62665, otkriven 18. lipnja 2008., nazvan njegovim imenom!

Prirodne znanosti i glazba nisu jedine domene u kojima briljira. May je, naime, veliki poznavatelj britanske povijesti, a čitava prostorija u njegovom domu puna je knjiga iz tog područja. Godine 2009. pridružila im se jedna koju je sam napisao: autor je djela “A Village Lost and Found: Scenes in Our Village”, biografije viktorijanskog fotografa T.R. Williamsa. Osim toga, objavio je niz znanstvenih članaka iz područja geografije, a prošle godine, na sedamdeset drugi rođendan, vitalni Englez nagrađen je medaljom Kraljevskoga kanadskog geografskog društva, zbog doprinosa populariziranju struke.

Piše: Lucija Kapural


Komentari