Je li otac moderne ginekologije James Marion Sims bio mesar afroameričkih žena ili savjestan liječnik?

James Marion Sims u povijesti medicine ostao je poznat kao otac moderne ginekologije. No, iako je svoj životni put završio još davne 1883. godine, unazad nekoliko godina njegov se rad našao pred novim analiziranjem javnosti 21. stoljeća. Jedni su ga tako prozvali mesarom te su išli tako daleko da su ga uspoređivali s Josefom Mengeleom dok su ga drugi branili kao benignu osobu koja je bila samo nusproizvod vremena u kojem je živjela. O čemu je točno riječ i zašto je Sims podijelio javnost, saznajete iz teksta kojega donosimo danas.

Polemika izazvana načinom dolaženja do rezultata

Ovaj se liječnik danas smatra jednom od kontroverznih figura u povijesti medicine. Ono što se može odmah reći da je postavio temelje suvremene ginekologije, zahvaljujući usavršavanju brojnih tehnika vezanih uz reproduktivno zdravlje žena, kao i izradom prototipova ginekoloških instrumenata kojima se služe suvremeni ginekolozi. Neosporno je da je Sims unaprijedio zdravlje žena, no ono što je izazvalo polemiku nisu njegovi rezultati već metode kojima se koristio u dolaženju do cilja. Među najznačajnije tehnike koje je uveo u liječenje žena je primjerice kirurško liječenje vesciovaginalne fistule odnosno teške komplikacije vezane u ono vrijeme uglavnom uz problematične porode.

Prve pacijentice obojene mlade žene

Njegova postignuća bazirana su na, kažu, nehumanim eksperimentima jer je do rezultata dolazio zahvaljujući obojenim ropkinjama. Smatra se danas da je bio pristaša i rasističkih promišljanja, među kojima je bilo dosta rašireno vjerovanje da crne žene ne osjećaju bol ili pak da njihov osjet nije isti kao kod bijelih žena. No, u njegovoj autobiografiji takvog podatka jednostavno nema.


Liječenje ženskih problema “neugodan posao”

Nakon što je završio studij i odradio praksu od nekoliko mjeseci, Sims je počeo raditi vrlo brzo kao plantažni liječnik, i uskoro je postao poznat po liječenju robova, koje su mu dovodili njihovi vlasnici. Kako je studij medicine znatno kraće trajao nego danas, studenti su imali malu satnicu prakse pa s diplomom nisu završili školovanje te su morali podosta toga sami naučiti. Sims sam navodi da je redovito učio iz knjiga. U svom radu posebnu je pozornost posvetio ranije spomenutoj fistuli, koja dovodi do velikih problema u žena kod opstruiranog poroda, dakle poroda koji završava smrću fetusa, a često i majke, koja ako se i uspije izvući ima problema u svakodnevnom životu i funkcioniranju jer se nakon ovakvog tragičnog ishoda u njenom tijelu razvija teška vaginalna fistula koja ima za posljedicu trajnu inkontinenciju urina i često izmeta. U vrijeme kada je Sims živio i radio liječenje ženskih problema se smatralo neugodnim poslom te se izbjegavalo u širokom luku.

Uspjesi u liječenju

Sims je dao izgraditi malu bolnicu iza svoje kuće u Montgomeryju u Alabami. Između 1945. i 1949. godine izveo je više zahvata vezanih uz fistulu na nekoliko afroameričkih ropkinja, među kojima je bila i osamnaestogodišnja Lucy koja je nekoliko mjeseci prije zahvata na svijet donijela mrtvorođenče. Na jednoj od ropkinja je čak izvršio 30 operacija dok nije postigao uspjeh. Mlada Lucy je podvrgnuta operaciji potpuno gola te je tijekom nje bila sagnuta oslanjajući se na koljena i laktove. Operacija je trajala sat vremena, a sve su to promatrali drugi liječnici, njih ukupno deset. Lucy je cijelu operaciju bila pri svijesti i u bolovima, no Sims je smatrao da ova operacija i nije toliko teška kao neke druge. Ono što se Simsu zamjera je to što, navodno, nije tražio pristanak pacijentica za zahvate. No, kao prvo on je bio plantažni liječnik te je imao klijentelu robovlasnika koja je davala pristanak za njihovo liječenje, kao i za njihovo iskorištavanje. No on je sudeći prema svojoj autobiografiji ipak tražio svoje pacijentice pristanak, neovisno o tome što to nije morao činiti prema tadašnjim zakonima. Ako ovo ostavimo po strani, ono zbog čega je najviše kritiziran je to što prilikom ovih zahvata nije koristio anesteziju, no u vrijeme kada je on počeo s ovim operacijama anestezije još nije bilo, i ona je prvi puta demonstrirana 1847. Osim toga kada se pojavila imao je dvojbe oko sigurnosti njezine primjene. Naime, Sims je uz to bio čovjek “starog kova” koji je odrastao u prvoj polovici 19. stoljeća bez anestezije, a što ima i svoju podlogu u povijesnim izvorima, u kojima iznosi mišljenje da ova operacija ne iziskuje opću anesteziju, zbog čega je, kako navodi, nije izvodio nikada s njom.

Klinika u New Yorku

Kasnije iz Alabame odlazi u New York gdje otvara svoju kliniku za žene, kao prvu takve vrste u cijelim Sjedinjenim Državama, 1855. godine. Tu je radio operacije na bjelačkoj populaciji, koja si je takvo što mogla priuštiti. I danas ako nemate novca ne možete ići u privatne klinike, je li to u redu, naravno da nije, ali u tom smislu njegov rad nije ništa lošiji od današnjih liječnika koji isto, kao i svi drugi rade za novac. Danas se smatra da su njegova slava i bogatstvo proizašli iz neetičkog rada na ugroženoj crnačkoj populaciji, dakako da je imao koristi od rada s ovom populacijom, no nije im u konačnici naškodio već im je omogući pristojan život u granicama njihova položaja, za koji on osobno nije bio odgovoran. No za razliku od mnogih liječnika i znanstvenika silno je želio dijeliti svoje znanje i bio je nesretan kada je broj studenata koji su mogli prisustvovati izvođenju operacija ograničen na njih 10-ak dok ih je do tada bilo i peterostruko više.

Ono što je sigurno da je ovdje riječ o najpoznatijem kirurgu 19. stoljeća, čiji je rad prve napade doživio u drugoj polovici 20. stoljeća. Danas ne postoji konsenzus glede njegova rada te se zbog žestokih kritičara smatra klasičnim primjerom zloupotrebe moći. No ove tvrdnje nisu bazirane na povijesnim izvorima niti su u skladu s kronologijom događanja što je najvidljivije kod anestezije. U vrijeme kada se povijest revidira Sims je pravi primjer okretanja protiv onih protiv kojih se ona ne bi trebala okrenuti. Suvremeni svijet pati, također, od niza problema, no ovakvi mu kritički angažmani neće pomoći već prije odmoći. Danas je pravo na kvalitetno liječenje velikim dijelom ovisno o tome koliko ste bogati, a manje je bitno kojeg ste spola ili boje kože. Dakle Bog je postao novac, kojem je sve osim njega samog irelevantno.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari