Javne kuće i tajni poroci: Najbizarniji bordeli svih vremena

Prostitucija je jedno od najstarijih zanimanja u povijesti. Zapisi o pružanju seksualnih usluga za novčanu naknadu datiraju još iz drevne sumerske civilizacije, ponajprije u obliku takozvane hramske ili sakralne prostitucije. Erotsko-pastoralna djelatnost bila je popularna i u Babilonu: najniži položaj među seksualnim radnicama zauzimale su polusekularne harimtu, a na vrhu su bile ishtaritu, posvećene boginji Ištar. Egipćani su na prostituciju pak gledali pragmatički: ono što bi “prijateljice noći” zaradile po hramovima koristilo se za javne radove. Prvi bordeli u današnjem smislu te riječi nastali su u antičkoj Grčkoj, a za vas smo odabrali najbizarnije ustanove namjenjene ovoj vrsti robno-materijalne razmjene!

Kuća mudrog Solona

U antičkoj Grčkoj prostitucija se isprva također odvijala u hramovima: primjerice, onaj Afroditin u Korintu zapošljavao je tisuću seksualnih djelatnica. U mirnodopskim uvjetima, cure su radile punom parom, no u ratno vrijeme uglavnom su molile i prinosile žrtve bogovima. Poput Babilonaca, Grci su poznavali različite staleže prostitutki, a najskuplje, hetere, nisu bile samo zanosno lijepe već i visoko obrazovane. Mnoge od njih vodile su literarne salone, u kojima se okupljala društvena krema, a poreze su uredno plaćale. Godine 549. prije Krista, mudri zakonodavac Solon osnovao je ono što bismo mogli nazvati prvim svjetovnim bordelom u Europi. Zaposlenice te ugledne ustanove stajale su na ulici obnaženih grudi, mameći “klijente”, a one poduzetnije nosile su natpis s nimalo suptilnom porukom “Slijedi me!”.

Erotsko-špijunska djelatnost

Godine 1930. u Berlinu je otvoren ugostiteljski objekt naoko nevinog naziva “Salon Kitty”. Ondje, u raskošnom interijeru skrivenom debelim baršunastim zavjesama, posjetitelji su mogli uživati u ukusnim kolačima, najboljoj kavi u gradu, probranim pićima i jednako tako probranim damama. Radilo se, naime, o bordelu, koji je vrhunac popularnosti doživio za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Od 1939. godine, ovim mjestom upravljali su Reinhard Heydrich, šef Glavnog ureda sigurnosti Njemačkoga Reicha, i njegov podređeni Walter Schellenberg, mada je vlasnica formalno i dalje ostala madame Kitty Schmidt. Heydrich, glavni provoditelj sustava terora nacističke Njemačke, nije se upustio u “ugostiteljski” biznis iz hira. Bordel su, naime, često posjećivali strani veleposlanici. Nacisti su strpljivo prisluškivali korisnike usluga ove ustanove, a prostitutke, mahom probrane ljepotice, bile su trenirane da izvuku važne informacije od klijenata. Uz to, svaka od devet soba bila je opremljena skrivenim prislušnim uređajima. Usluge djevojaka koristili su i istaknuti nacistički dužnosnici: primjerice, ministar propagande Joseph Goebbels ostavljao je izdašne napojnice, a najviše je volio gledati lezbijske akcije između plavokosih i prsatih dama. U bombardiranju 1942. godine, bordel je pretvoren u prah i pepeo.


Bodel za škrce

Jedan od zakona tržišta je sljedeći: ako želite držati korak s konkurencijom, morate biti inovativni. Taj zakon odnosi se i na tržište ljubavi. Tom maksimom vodili su se vlasnici bordela “Big Sister”, koji je u Pragu ordinirao od 2005. do 2010. godine. Radilo se o raju za ekshibicioniste sa “zmijom u novčaniku”: ondje su mogli uživati u perverzijama svih vrsta, i to – posve besplatno! Kao i kod svih “nevjerojatnih ponuda”, i ovdje je postojala “caka”: snošaj se, istinabog, nije plaćao, ali su klijenti morali dati pisani pristanak da se njihovi erotski pothvati snime, a potom raspačavaju na internetu. Prvi online kupleraj sastojao se od šezdesetak soba za kopulaciju opremljenih kamerama, bazena olimpijskih proporcija, saune, jacuzzija i bara koji je, osim plesačica u krilu, nudio velik izbor finih vina po povoljnim cijenama.

Raspoložene izvanzemaljke

Oduvijek ste se palili na Sedmu od Devet? Maštate o tome da zaplešete “vodoravni tango” s kakvom raspoloženom Klingonkom? Rado biste “uzeli mjeru” princezi Leiji, kapetanici Janeway, plavokošcima iz “Avatara” ili, zašto ne, Chewbacci? “Alien Cathouse” (na slici!) mjesto je po vašoj mjeri – ondje možete iskusiti draži intergalaktičkog seksa! Kako bi udovoljile vašim geekovskim maštarijama, djelatnice ovog bordela u Las Vegasu, koji uspješno posluje već desetak godina, uskočit će u kostim izvanzemaljki ili junakinja popularnih SF filmova, serijala i stripova, a potom vam dopustiti da im radite ono što vam mašta i stanje na kartici dopuštaju. Vlasnik Dennis Hof, i sam zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, ovako objašnjava svoju poslovnu filozofiju: “Nevada je jedina američka država u kojoj bordeli legalno operiraju, pa je konkurencija nesmiljena. Jedini način da privučete mušterije jest pružanje nove, uzbudljive usluge”.

Tko ima, nek’ plati!

Oni koji prostituciju povezuju s prljavim madracima, spolnim boleštinama, makroima brzim na nožu, očajnicama u poderanim najlonkama koje nude svoja oronula tijela u zamjenu za crack i sličnim nelijepim prizorima zacijelo nikad nisu bili gosti “Mustang Ranch Resorta”, bordela u srcu Rena (izgleda da ima istine u onom starom vicu o Ne-vadi!). Što je “fićo” u usporedbi s “Maybachom”, to je ovo mjesto u usporedbi s prosječnim kuplerajem: zaposlenice izgledaju kao Julia Roberts u “Zgodnoj ženi”, obrazovane su, kulturne i u pravilu govore nekoliko jezika. Ovdje nećete vidjeti crvene zavjese, rotirajuće krevete presvučene poliesterom i ostale naznake kurvanjskog habitusa – “Mustang Ranch Resort” izgleda poput najluksuznijeg hotela. Sobe su opremljene king-size krevetima prekrivenim najfinijim egipatskim pamukom, jacuzzijima u kojima bi se mogao okupati mladi slon, minibarom, knjižnicom, plazma televizorom i foteljama za masažu, a u hotelskom restoranu možete uživati u delicijama poput jastoga, kavijara i tartufa. Baš kao u praškom “Big Sisteru”, boravak je besplatan. Mušterije, međutim, moraju plaćati odabranu djevojku, koja ih prati poput sjene. To ih, ako nisu brzi na okidaču, može koštati i nekoliko tisuća dolara. Riječ je o jednom od najstarijih američkih bordela – vrata je otvorio davne 1976. godine, promijenivši od tada nekoliko vlasnika, a ujedno je najveći (proteže se na gotovo sedamdeset hektara zemlje).

Vodimo ljubav i čuvajmo okoliš!

Kako je njemački jezik svašta ali ne i seksi, vlasnici popularnog berlinskog bordela, otvorenog 2009. godine, opredijelili su se za francusko ime “Maison d’envie”. To, međutim, nije ono po čemu se ovo mjesto razlikuje od konkurencije. Riječ je o prvom ekološki osviještenom kupleraju u povijesti: poseban popust nudi se gostima koji pruže dokaz da su se dovezli biciklom ili sredstvima javnog prijevoza. Osim što su doskočili ekonomskoj krizi i zagađenju, vlasnici su time pomogli u rješavanju problema prenapučenih parkirališta.

Kuća lutaka

U Japanu, domovini perverzija u rasponu od fetiša na plišane životinje do bukkake seansi, svatko će pronaći nešto za sebe. Oni koji ne vole brbljave partnerice na svoje će doći u tokijskoj “Lutkici” – umjesto prostitutki od krvi i mesa, ondje “rade” cure od gume i silikona. Riječ je o lutkama za seks, ali vrlo realističnim: otvaraju i zatvaraju oči, imaju kosu od prirodne dlake, pokretne udove i velike začuđene oči obrubljene gustim trepavicama. Možete unajmiti jednu ili više njih i raditi im što želite, pod uvjetom da ih ne oštetite. Pozitivna strana ovakvog aranžmana jest to što nećete pokupiti kakvu gadnu boljeticu niti će se vaša partnerica ikad požaliti, a negativna jest u tome što su gumene prijateljice noći, čuli smo, prave klade u krevetu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari